Как да се храниш през отделните периоди от живота си?

Как да се храниш през отделните периоди от живота си? - картинка 1

На различните етапи от живота трябва да се погрижиш и за тялото

Малък гайд, как да се храните? 

16 – 19 години

Макар хората на тази възраст да си мислят, че са напълно пораснали, те все още се развиват физически и психически. Неправилните практики в диетата им включват пропускането на закуската (между 25% и 45% от младите хора го правят), похапване между основните ястия, ядене на бързи закуски, нисък прием на витамини и минерали.

Проучванията показват, че тийнейджърите са тези, които най-рядко успяват да изпълнят препоръчаните за тях норми за прием на полезни хранителни вещества. Освен това, особено момичетата спазват твърде стриктни диети, чието калорийно и полезно съдържание е сведено до минимум. Само на зеле не се живее!

Какво да направиш: Остави си време за закуска всеки ден и приемай минерали и мултивитамини като добавка, за да си сигурна, че се снабдяваш с всичко необходимо за функциониране на мозъка и тялото ти.

19 – 21 години

Животът през тези години се развива на скоростни обороти. Пушене, пиене и вероятно прием на наркотици са обичайни вредни занимания за хората в този период. Неправилните практики отново включват пропускане на закуската, прихапвания между храненията и прекалено нисък прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Алкохолът, цигарите и безсънните нощи лишават организма от ценни за него хранителни вещества, а яденето на основно бързи закуски и колбаси не успява да снабди организма с ценни за него витамини.

Какво да направиш: Тъй като имаш нужда да изглеждаш и да се чувстваш добре на работа или по време на лекции в университета, увеличи приема на почистващи организма антиоксиданти. Те защитават кожата, косата и ноктите. Ядките, семената, плодовете и зеленчуците са прекрасен източник на антиоксиданти.

21 – 25 години

Това е добра възраст да започнеш да се фокусираш върху здравето на костите си. Партитата, пътешествията и работата поддържат организма ти активен, но определени храни и упражнения са важни за поддържане плътността на костите (която не достига своята връхна точка до средата или края на 20-те ти години). Ключовите вещества за целта са магнезият и калцият, но 1/5 от жените не приемат достатъчни количества от тях. Нивата на витамин D също са ниски при 1/5 от жените, което представлява сериозна вреда за костите. Носенето на слънцезащита през цялата година, колкото и да е важно, също пречи за достатъчното синтезиране на витамин D в организма (слънцето стимулира синтеза му).

Какво да направиш: Внимателно, но ежедневно излагане на слънце – 15-20 минути през летните месеци, е достатъчно за синтезиране на витамин D. Допълни процеса с прием на витамин D през устата, особено през зимните месеци, когато няма достатъчно благотоврни слънчеви лъчи.

Късните 20 години

Професията вероятно ти отнема повече време сега, а и трябва да съчетаваш дългите часове в офиса със социалния си живот. Това е време, през което не можеш да си позволиш да страдаш от дефицит на желязо. Въпреки това, на 1 от всеки 10 жени й липсва желязо.

Желязото се намира в червеното месо, зелените зеленчуци (като броколи и спанак) и бобовите култури. Обилният цикъл също намалява нивата на желязо в организма, което те кара да се чувстваш изтощена. Желязото е важно и за правилното функциониране на имунната система.

Какво да направиш: Червеното месо без тлъстини е отличен източник на желязо. Затова, включи в менюто си свинско, телешко и агнешко 4-5 пъти седмично. Добавка с желязо е препоръчителна, ако цикълът ти е по-обилен.

Ранните 30 години

Животът е напрегнат за доста жени на тази възраст, независимо дали заради кариера или семейство. Готвенето на прясна храна всеки ден се оказва предизвикателство, а редовното спортуване ти се струва като невъзможна за постигане мечта.

Но това е периодът, в който мускулите започват да се отпускат и висящата кожа на ръцете се превръща от далечна тревога в реалност. Протеинът е най-важното хранително вещество за поддържане на тонуса, както и високоинтензивните тренировки (табата, тае бо, спининг).

Какво да направиш: Включи висококачествен протеин във всяко свое хранене (рибата, яйцата , нетлъстото червено месо и пуешкото трябва да са сред топ приоритетите ти). Вегетарианците е желателно да смесват в едно хранене продуктите, които им донасят протеини, например грах с киноа и т.н.

Късните 30 години

Много жени в тази възраст все още приемат доброто си здравословно състояние за даденост. В резултат, правилното хранене и упражненията все още стоят в изчакване на резервната скамейка. Ранните признаци на стареене – увисване на кожата, поява на фини линии, чувство на умора и стрес, могат да са предупредителен знак да промениш диетата си и да отделяш повече време за себе си.

Какво да направиш: Това е жизненоважен период да започнеш борбата със стареенето по най-правилния начин. Витамини А и C предпазват кожата, а витамин B и цинк се справят с умората и стреса. За да поддържаш умствения си потенциал на високо ниво, инвестирай в рибено масло или гледай да хапваш риба тон, сьомга или скумрия поне веднъж седмично.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове