Съвети за домашни майстори: Как сами да лЕпим плочки?

Съвети за домашни майстори: Как сами да лЕпим плочки? - картинка 1

Има няколко теоретични съвета, които могат да ви помогнат в цялата процедура, но това определено не е работа за всеки и никак не е лесно.

Ето го и първото уточнение – ако ще лепите плочки и по стените и по пода, първо се залепят плочките на стените. Лепенето на плочки по стената не бива да започва от най-долния ред, който е до пода, по-добре е да започнете един-два реда по-нагоре.

Ако пък сте си купили плочки с някакви декоративни фигури, трябва да внимавате да не обърнете някоя от плочките „в обратна” посока и да развалите целия ефект.

За да лепите плочки има известна подготовка – мястото, където ще ги лепите трябва да е чисто и равно. Ако стената е била боядисвана преди това или на нея са били лепени тапети, е необходимо да се почисти много добре и да се изравни и шлифова с шкурка.

Лепилото се смесва с водата и се разбърква внимателно, за да се получи хомогенна смес. След това поставяте лепилото върху инструмент, който се нарича маламашка – назъбен от едната страна. Тя ще ви помогне да поставите точното количество лепило, без да е много или да рискувате да не залепите плочките.

Плочката трябва да е плътно залепена. Всяка кухина, която може да се получи я прави по-уязвима – може да се напука от съвсем лек натиск.

След като поставите плочката, трябва да притиснете добре и да я наместите. По този начин ще сте сигурни, че сместа е разпределена правилно. През определен период е добре да проверявате дали сте сложили плочките в една равнина. Това може да направите с мастар – идеално права летва, която поставяте върху плочките, за да разберете дали са залепени правилно.

За да определите и направите еднакво разстояние между плочките, трябва да използвате кръстчета за фуги. Те имат различна дебелина и големина, какви ще изберете зависи от вашия вкус. Поставят се на ъглите между плочките.

След като свършите с лепенето на плочките, трябва да запълните фугите с фугираща смес. Тя може да бъде в различни светове – включително и с цвета на плочките, които сте избрали.

Източник: http://ezine.bg/

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове