Каква е рецептата за щастие на Айнщайн?

Каква е рецептата за щастие на Айнщайн? - картинка 1

Две бележки, написани от Алберт Айнщайн, в които той разкрива теорията си за щастлив живот, бяха продадени на търг в Йерусалим за 1.56 млн. долара

Айнщайн дал бележките на куриер в Токио през 1922 г. вместо бакшиш. Малко преди това той разбрал, че е спечелил Нобелова награда и казал на пощальона, че ако имал късмет, бележките щели да се превърнат в ценност.

В тях Айнщайн пише, че постигането на дълго мечтана цел не гарантира непременно щастие. Роденият в Германия физик спечели Нобелова награда за физика и бил на обиколка в Япония, за да изнесе серия от лекции.

Когато пощальонът пристигнал в стаята му, за да му донесе пратка, той нямал никакви пари, за да му плати. Вместо това дал на куриера подписано писмо, използвайки лист и химикал от Imperial Hotel Tokyo. Айнщайн написал на немски следното изречение: „Спокоен и смирен живот ще донесе повече щастие от преследването на успех и постоянното безпокойство, което върви с това“.

Втора бележка, написана по същото време, гласи: „Щом има желание, има и начин“. Тя беше продадена за 240 000 долара по време на търга, организиран от аукционна къща Winner's. Печелившите наддавания надвишиха значително очакваната цена от аукционната къща, съобщиха нейни представители.

Купувачът на една от бележките бил европеец, който пожелал да остане анонимен. Смята се, че продавачът е племенникът на пощальона.

Съветътите на Алберт: Други известни примери

Не можем да разрешим проблемите си със същото мислене, с което сме ги създали.

Истинският признак за интелигентност не са знанията, а въображението.

Не знаем и една хилядна от това, което природата ни е разкрила.

Когато ухажвате хубаво момиче, един час ви се струва като една секунда. Когато седите върху жар, една секунда ви се струва като един час. Всичко е относително.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове