Какво е да си гъвкава майка?

Какво е да си гъвкава майка? - картинка 1

За новият модел майчинство

"Гъвкавата майка: Нов модел майчинство" ("The Flex Mom: A New Model for Motherhood" ) е току-що издадена книга от Сара Бланшард. За това как ѝ е хрумнала идеята и какво означава новото понятие, ето какво разказва тя за mothering.com, цитиран от Noviteroditeli.bg:

"Аз съм гъвкава майка. 
Децата ми бяха приоритет пред кариерата и когато първото беше малко, реших да си остана вкъщи. Очаквах изтощение, но определено не ми беше хрумвало, че ще се чувствам толкова самотна и изгубена. За разлика от родителите, които си стоят вкъщи и винаги изглеждат щастливи и доволни, аз страдах. Исках нещо повече, но единствената опция беше да се върна обратно на работа, а това не беше наистина решение за нас.

И така, бях по средата.

Повечето жени правят почти същото, което и аз - готвят, чистят, взимат децата от училище - но изглеждат по-щастливи. Ставаше ясно, че те са загърбили дебата стоя-си-вкъщи/работеща-майка и са намери нов път между тези две зони. Една майка провеждаше проучвания за държавните гимназии, докато водеше децата си на спорт, друга отвори магазин в Etsy, докато играеше с детето си.

И ето така се появи терминът "гъвкава майка". Това е наименование на този трети модел майчинство, който помага на майките да създадат в живота си пространство, в което отглеждат децата си, докато все рак преследват и собствени цели. Най-важните въпроси, на които гъвкавите майки трябва да си отговорят са: "Каква е твоята страст? Какво можеш да правиш с часове, без да забележиш как е минало времето? Какво те кара да се чувстваш пристрастена към него, от момента, в който го направиш?"

Следващият въпрос е как да включите тази страст в живота си, докато отглеждате децата. Аз знаех какво правя, въпреки че веднъж дъщеря ми така ме захапа, че ми увисна ченето.
Беше една седмица от зимната ваканция, децата си бяха вкъщи и болни, карахме я леко. Изневиделица, имейлите от издателя ми започнаха да пристигат бясно: трябваше да реша корицата, срокът беше кратък. Но това беше единственият момент през тази седмица, в който трябваше да свърша нещо за книгата си.

Съпругът ми приготвяше вкусна вечеря, като ми даваше възможност да се погрижа за нещата си и аз се оттеглих в кабинета с облекчение. Но тогава 7-годишната ми дъщеря влезе дръзко с изправен гръб и каза изразително: "Мамо, сериозно ли мислиш, че точно ТИ трябва да си тази, която пише книга за гъвкавите майки? Тя не е ли за децата на първо място, докато си вършиш свои си неща - а ти си тук, не на вечеря с нас?"
Няма никакво значение, че не бях вършила нищо друго по работа през последните седем дни...

Да, след това изгледах лошо дъщеря ми, но също така се почувствах горда. Тя ще порасне, знаейки, че майчинството има и друга опция - трети модел, някъде между работещата майка и тази, която си стои вкъщи." 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове