Какво е философският камък и успява ли някой да го открие?

Какво е философският камък и успява ли някой да го открие? - картинка 1

От Средновековието до края на XVII в. известният „философски камък“ е най-търсеното нещо в света на алхимията

От Средновековието до края на XVII в. известният „философски камък“ е най-търсеното нещо в света на алхимията, тогавашното наименование на днешната химия.

Според легендата философският камък превръща всеки обикновен метал в злато

Смята се също, че има силата на еликсир на живота, като лекува болести, възвръща младостта и дори носи безсмъртие на този, който го притежава.

Има вероятност философският камък изобщо да не е бил камък, а прах или вещество в друга форма. В различните източници е назоваван още „тинктурата“, „праха“ или „materia prima“.

 

В опита си да открият мистичния елемент, алхимиците изследват безброй вещества в лабораториите си и изграждат богата база с факти, които имат изключителен принос в развитието на химията, фармакологията и металургията.

Редица брилянти умове са търсили философския камък през годините

Сред тях е и името на сър Исак Нютон, чиито тайни алхимични дейности са известни днес. Преди него Никола Фламел, средновековният френски преписвач и продавач на ръкописи, живял в Париж в края на XIV и началото на XV в., се смята, че е открил елемента.

С помощта на испански учен, специалист по мистични текстове на древноеврейски, Фламел успява да разкодира древна книга по алхимия, която насочва към така търсения философски камък.

Magnum opus е терминът, който се е използвал за успешно превръщане на материята в злато или с други думи - създаването на философски камък.

Така и не може да се потвърди със сигурност дали Фламел е постигнал своя "Magnum opus", но исторически записи доказват, че именно по това време той забогатява изключително много и дори дарява средствата с за благотворителност.

За феновете на Хари Потър може би името на Фламел е познато,

защото Дж.К.Роулинг го включва в първата книга от световноизвестната си поредица.

Оригиналното заглавие на книгата при публикуването й във Великобритания е „Хари Потър и философският камък“, но когато излиза за пръв път в САЩ е сменено на „Хари Потър и камъкът на магьосника“.

Има много истории за философския камък, но никоя от тях не може да бъде подкрепена с точни и убедителни факти. Така този толкова желан от алхимиците елемент остава една неразгадана мистерия и до днес.

 

Vesti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове