Какво се случва с тялото ви, когато целунете някого за първи път?

Какво се случва с тялото ви, когато целунете някого за първи път? - картинка 1
Какво се случва с тялото ви, когато целунете някого за първи път? - картинка 2

Точно така, не е все едно дали е първа целувка или сте двойка от години!

Целуването е приятно, няма спор в това. Но какво поражда тези чувства? Какво се случва с тялото, когато допрете устни до тези на любимия човек?

"Отговорите на тези въпроси са изненадващо сложни", казва Такийша Роланд-Дженкинс от Гран Каньон Юнивърсити във Феникс, Аризона.  "Целувката е естествено, инстинктивно действие, което правим, когато обичаме някого и искаме да се сближим с него. Но, оказва се, не е все едно дали целуваме друг човек за първи път или сме разменили хиляди целувки в дълго съжителство", пояснява тя. 

Самото целуване ангажира повече от дузина лицеви мускули и пет от 12-те черепно-мозъчни нерви. И това е само началото.

"Вашата първа целувка носи прилив на допамин, който симулира чувството на удоволствие в мозъчните центрове. По подобен начин действат и наркотиците (напр. кокаин)", казва проф. Дженкинс. "Освобождаването на хормона епинефрин кара сърцето да бие по-бързо. Това носи прилив на кислород в мозъка. Отделно, зениците се разширяват. Може би това е причината да си затваряме очите, когато се целуваме".

Първата целувка има няколко забележителни ефекта, които никога след това не се повтарят със същата интензивност. Основната причина, разбира се е вълнението и очакването на щастливи преживявания заедно.
Но дори и след втората, третата или хилядната, не спирайте да целувате любимият човек до вас, защото целувките са мощно лечебно средство, вярвате или не!

На първо място, близостта и доверието, които съпровождат долепянето на устните намаляват веднага нивото на стрес в организма! Това регулира кръвното налягане, понижава холестерола, освобождава адреналин в кръвта, който е мощен стимулатор и защитник на имунната система. 
Така че, не му мислете, грабвайте половинката и започнете с целувка! А къде ще спрете си е ваша работа! ;) 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове