Камата на Тутанкамон е с извънземен призход

Камата на Тутанкамон е с извънземен призход - картинка 1

Учените са категорични, че през 14 в. пр.н.е. е имало добре развити ковачници

Египетският фараон Тутанкамон е живял през 14 в. пр. н.е. и с него се свързват редица загадки. Най-известната е така нареченото "проклятие", заради което много от хората участвали в отварянето на гробницата му са умрели преждевременно. Тук обаче ще стане въпрос за камите открити през 1925 в саркофага му.

Едната кама е направена от сплав от мед и злато,

а втората от желязо 11 процента никел в нея има и следи от кобалт. Наскоро обаче изследователи от Италия и Египет са излезли с интересно твърдение идващо след направен нов химичен анализ. Според тях острието на желязната кама има извънземен произход. 

Екипът е направил анализ, чрез неинвазивни, портативни рентгенови спектометри и публикували своите резултати на журнала „Метеоритика и планетарни науки“.

Саркофаг на Тутанкамон

Не става въпрос за извънземни същества, които са го донесли,

а за това че използваното желязо е дошло с метеорит от космоса. "Взехме под внимание всички метеорити намерени в радиус от 2000 км около Червено море. Това са 20 железни метеорити," обяснява Даниела Комели, един от учените занимаващ се с анализа.

Само един от тях има никел и кобалт с нива, съответстващи на острието Тутанкамон. Той е открит през 2000 в египетския курортен град Марса Матрух.

Проучването посочва, че "високото качество на камата на Тутанкамон е доказателство за успешна обработка на желязо в ковачниците през 14 В. пр.н.е. "

Златната и желязната кама на Тутанкамон

Не за първи път археолози и учени предполагат,

че някои от най-древните артефакти всъщност са направени от части от паднали метеорити. Амулет скарабей на огърлица от царската гробница се смята, че е направена от силициево стъкло,което се получава когато космическа скала разбие в Либийската пустиня и стопи пясъка наоколо.
Дори "Черният камък" в Мека има вероятност да е парче от паднал небесен обект.

"Черният камък" в Мека
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове