Кейт Уинслет във филм за измамата с криптовалута, начело с българка

Кейт Уинслет във филм за измамата с криптовалута, начело с българка - картинка 1

Филмът „Фалшификат“ ще разкаже за Ружа Игнатова и „Схемата Понци“

Ружа Игнатова, българска бизнесдама, обвинена в изграждането на финансовата пирамида „OneCoin“, е поводът за нов филм на „Метро Голдуин Майер“ с работно заглавие „Fake!“ (Фалшификат).

Сюжетът се базира на истински случай по разказа на една от жертвите на престъпна схема с криптовалута, т. нар. „Схема Понци“. Това е Джен Макадам, която описва премеждията си с помощта на Дъглас Томсън -  изпълнителен продуцент на филма. В образа на Макадам ще влезе актрисата Кейт Уинслет.

Сценарист и режисьор на „Fake!“ е Скот З. Бърнс, познат с работата си по филма „Заразяване“. Той влиза и в продуцентския екип на филма, заедно с Дженифър Тод и Уинслет.

„OneCoin“ е описвана като „една от най-големите измами в историята“, като се смята, че в световен мащаб е спечелила 4 млрд. долара. Зад схемата стоят офшорните компаниите „Onecoin Ltd.“ и „Network Ltd“, и двете основани от Игнатова в партньорство със Себастиан Грийнуд.

Игнатова се издирва и е в неизвестност от 2017 г., а  Грийнуд е задържан през 2018 г. Константин Игнатов, брат на Ружа, се признава за виновен по обвиненията за пране на пари и измама, след като е арестуван през март 2019 г.

Терминът „Схема на Понци“ се използва за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. На старите инвеститори се плаща с парите, които идват от новите. Наречена е на Чарлс Понци, американец от италиански произход, който през 20-те години на XX век създава незаконен бизнес модел, чрез който краде от своите инвеститори.

Джен Макадам, семейството и приятелите ѝ губят близо 300 хил. долара в „Схемата Понци“.

Източник: "Площад Славейков"

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове