Кирил Петков: Трябва да изчистим бранда на България от корупцията

Кирил Петков: Трябва да изчистим бранда на България от корупцията - картинка 1

Продавам идеята за нула корупция в България благодарение на гаранциите на президента, обясни служебният министър на икономиката

Брандът на България трябва да излезе от темата корупция. Трябва да кажем ясно "България свърши с темата корупция". Само така ще можем да привлечем инвестиции. 

Това обяви в първия по рода си пряк разговор граждани във Фейсбук икономическият министър Кирил Петков. Разговорът се предава на фейсбук страницата на Министерския съвет в рубриката "Властта говори! Открито". Към министъра са зададени предварително над 120 въпроса, както и коментари за рабботата на кабинета. 

 

"Има два ключови въпроса при решението да се инвестира - как управлявам риска да ми искат подпук и какво ще стане, ако трябва да се съдя. И ако местните съдилища не дадат най-честния отговор на даден спор. Ако не решим тези въпроси, шансът да привлечем инвеститори е малък. Едно от нещата, които говоря последните 9 седмици - ще има нула корупция. Ако дори някой намекне за корупция, ще има човек в правителството, който може веднага да се заеме със случая", коментира Петков. На въпрос как гарантира всичко това на фона на късия мандат на служебния кабинет, Петков обясни, че вижда такава гаранция във фигурата на президента. "Една от големите държавни фигури ще гарантира, че ще може да ви чуе. Това беше условие номер едно при сформирането на служебно правителство - нула корупция", коментира икономическия министър. 

Договорът за изграждане на нов правителствен център на територията на "София тетх парк" за 190 млн. лв. ще бъде даден на прокуратурата, отговори Петков на друг въпрос, зададен от граждани.

"За мен е безумен и начинът, по който е възложен договорът, и идеята изобщо да се строи такъв център", обясни министърът.

Той припомни схемата - Държавната консолидационна компания е превела на 100% парите на дъщерното й дружество "Монтажи", а то на свой ред е платило 50% аванс на избран без търг консорциум. Той ще строи центъра на инженеринг - тоест консорциумът ще решава как да изглежда сградата и сам ще строи.

"В случая имаме закононарушение - защото имаме директно превъзлагане на външна фирма по процедура на ин-хаус възлагане, така че пращаме договора на прокуратурата", коментира Кирил Петков. 

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове