Kонсултации при президента на всички партии от НС днес

Kонсултации при президента на всички партии от НС днес - картинка 1

ГЕРБ - готови сме с кабинет. Радев: Не бързам за служебно правителство

Консултациите на президента Румен Радев с всички парламентарно представени партии за съставяне на правителство започват днес, 19 април. 

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

От 09.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Консултацията с представители на парламентарната група на „Демократична България“ ще се проведе от 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ ще започне от 16.00 часа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, вицепремиерът Томислав Дончев и посоченият за премиер от коалицията Даниел Митов са на консултация за съставяне на правителство с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. 

Като най-голямата по численост група в Народното събрание считам за редно да започна консултациите с вас. Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но да напомня, че отговорността за управлението на страната е на този кабинет, докато министрите не предадат ключовете от своите кабинети. Ще бъда благодарен да чуя вашите намерения, какво подкрепа очаквате и какви са вашите отношения с другите групи в парламента за създаването на устойчив кабинет, заяви президентът Радев.

Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред страната предстоят все още големи предизвикателства. Очакваме, че в 45 НС, че ще има не само демонстрация на сила. Ние сме готови с предложение за съставяне на кабинет, очакваме да връчите на нас първия мандат, като най-голяма политическа сила. Въпреки че очаквахме да ни поздравите за победата, г-н президент, заяви Атанасова. 

Трябва всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс и под Вашето ръковоство, г-н президент, каза още тя. 

Вие споменахте колко е важна темата за отговорността. Призовавам всички да работят в рамките на своите законови правомощия. Искам да разсея спекулациите, че бързам със съставянето на служебен кабинет. 

Президент не може да е архитект на бъдещо управление. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло на Народното събрание, подчерта Радев. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове