Кошлуков поиска друга дата за изборите, на 11 юли е финалът на европейското по футбол

Кошлуков поиска друга дата за изборите, на 11 юли е финалът на европейското по футбол - картинка 1

БНТ има задължение да излъчи мача, заради сключения с УЕФА договор

Вероятното насрочване на предсрочните парламентарни избори за 11 юли срещна своя първи отпор. Той дойде от генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. Той написа пост в социалната мрежа фейсбук, в който предупреждава, че точно тогава е финалът на Европейското първенство по футбол.

"БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти", пише днес Кошлуков. 

Той, разбира се, заявява, че БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, но специално моли да се помисли и за "нашите, на телевизията и феновете, аргументи."

Така, ако датата остане 11 юли, то тези избори вероятно ще станат поредните, в които датата, насрочена от президента, ще бъде под атака. Припомняме, че от ГЕРБ обвиняваха президента в недалновидност, заради решението му да назначи редовните и вече изминали избори на католическия Великден. Според тях тогава, това създаваше опасност за ниска активност в чужбина. Всъщност се оказа, че вотът извън България бе един от най-високите през последните години. 

Припомняме и че датата - 11 юли, не е официализирана. Днес Радев заяви, че тя е най-вероятната, но все още не е издал указ за насрочването на изборите. 

Ето и целият пост на Кошлуков:

 

 Новите в НС приветсват датата

Междувременно и трите нови партии в парламента - „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!", обявиха, че приветстват  датата 11 юли. Това стана ясно от коментарите на представители на партиите в парламента, цитирани от БНР. 

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов очаква висока избирателна активност:

Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летните месеци“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов свърза датата на новите избори с миналогодишните летни протести:

„Чудесна дата, това беше една от датите на събитията на „Росенец“, считаме, че ще ни бъде попътен вятър. Този път ще дължим много по-ясен отговор всички какво управление си представяме“.

Според Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“ активността ще зависи от самите избиратели:

„От приоритетите, които са си поставили - дали да отидат на море и да не гласуват, дали ще се върнат българите от чужбина“. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове