Кънчо Стойчев: Възможна е конфигурация между ГЕРБ, ''Има такъв народ'' и ДПС

Кънчо Стойчев: Възможна е конфигурация между ГЕРБ, ''Има такъв народ'' и ДПС - картинка 1

Липсата на коалиционна култура и диалогичност, особено на новите партии, може да ни обрече на четвърти предсрочни избори, предупреждава социологът

В следващото Народно събрание би могло да има управленческа конфигурация между ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС, заяви социологът Кънчо Стойчев пред радио „Фокус“.

По думите му тези три партии ще имат необходимите 120 гласа, тъй като ГЕРБ най-вероятно ще получат около 60 места, ИТН - около 50 и заедно с ДСП „сметката им излиза“.

„Защо казвам "с ИТН"? Защото видяхме, че на предишния кръг при раздаването на картите ИТН бяха много „прозорливи“, изпокараха се с „Демократична България“ и донякъде с двамата служебни министри Петков и Василев. Размениха се реплики, обвинения, канадско гражданство и не знам си какви други неща. Това ще изисква много висш пилотаж от страна на ИТН“, каза Стойчев.

Според него "за съжаление след двата кратки парламента тази година, не виждаме висш пилотаж от тяхна страна, а напротив – силно движение напред към стената".

„При положение, че не може да се стигне до създаването на смислена коалиция, единствената смислена коалиция ще се окаже на ГЕРБ, ИТН и ДПС, и то с голяма степен на вероятност. Липсата на коалиционна култура и диалогичност, особено на новите партии, може да ни обрече до това да идем на 4-ти избори. Те и сега не говорят достатъчно силно за коалиция", смята той. 

Кънчо Стойчев счита, че следващият парламент няма да може да върви по линията на правителство на малцинството и трябва да има коалиция, въпреки че партиите бягат от това.

Той добави, че винаги съществува възможността да не излезем от спиралата на избори.

"Без партията на Слави Трифонов няма как да състави някакво мнозинство. Сега казват, че губел гласове. Така е, но едва ли ще падне под 50 депутатски места. Ако те имат тези места, ИТН пак стават ключовият играч. От тяхната способност да се договорят с останалите две или три партии ще зависи дали ще се създаде правителство", коментира социологът. 

Стойчев каза още, че България ще се оправи тогава, когато хората започнат да осъзнават интересите си и гласуват в зависимост от тях, а не според някакви мимолетни личностни предпочитания.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове