Леонардо да Винчи в цитати

Леонардо да Винчи в цитати - картинка 1

Чели ли сте книгите на Дан Браун. Ами „Шифърът на Леонардо“?

Чели ли сте книгите на Дан Браун. Ами „Шифърът на Леонардо“? Предполагам, че повечето от вас ще кимнат утвърдително. Не, няма да разказвам за това колко интересен персонаж е Робърт Лангдън. Всъщност днес ще се спрем на един творец и то не кого да е, а самият Леонардо да Винчи.

„Добрият художник трябва да изобрази две неща — физическата външност на модела си, и неговите мисли и духовни състояния. Постигането на първото е лесно, но на второто е много трудно.“

Той е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса, роден на 15 април 1452 г. и починал на 2 май 1519 г. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений.

„Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.“

Леонардо е прочут заради картините си,както и с многобройните си изобретения. Той допринася изключително много и за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

„Този, който не цени живота, не го заслужава.“

Една от най-известните му картини е Мона Лиза. Многобройни са опитите за това Джоконтата да бъде разгадана, като разбира се има и различни теории защо и как е нарисувана тя по точно този начин. Една от тях дори твърди, че това е автопортрет на самия Леонардо.

„Щастието се дава на онзи, който много се труди.“

Друга творба, която няма как да не свържем с него е „Тайната вечеря”. Редица хора си мислят, че тя е картина, но всъщност грешат. Вечерята е стенопис, нарисуван в манастира „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. На картината е изобразена сцена от Тайната вечеря от последните дни на Исус. 

„Винаги ще се намерят очи и уши, отворени за чуждите тайни.“

Сред добрите му идеи е също огледалният начин за писане. Според някои това се дължало на желанието на Леонардо да не размазва мастилото си, тъй като бил левичар. Но по онова време много хора са използвали огледалното писане за шифроване на съобщения.

„Добрият художник трябва да изобрази две неща — физическата външност на модела си, и неговите мисли и духовни състояния. Постигането на първото е лесно, но на второто е много трудно.“

Увлечението на Да Винчи по водата и морето го вдъхновило да създаде специално облекло за подводни изследвания. Хидрокостюмът му бил направен от кожа и свързан със специална тръба за дишане и звънче, което плувало на повърхността. 

„Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.“

Друго прочуто изобретение на твореца е Витрувианският човек. Той е модел на съвършената човешка форма по пропорции, предложени от древноримския архитект Витрувий.

„Корените на учението са горчиви, но плодовете – сладки.“

Трагедията в творчеството на Леонардо е несъответствието между грандиозните му замисли и реалните възможности на времето му. Независимо от тези факти, той остава заслужено един велик творец, с безспорен принос към историята ни.

„Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засятите семена на знанието ще дадат добър урожай.“

източник:http://www.wishbox.org/

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове