Магелан и цената на недовършените пътувания

Магелан и цената на недовършените пътувания - картинка 1

На днешния ден португалецът Фернандо Магелан потегля под флага на Испания на околосветско пътешествие, завършило през 1522 г. и установило кълбовидната форма на Земята и единството на Световния океан

На 20 септември 1519 г. португалският мореплавател Фернандо Магелан поема на околосветско пътешествие, което се оказва първото успешно в световната история. Макар и той самият да не успява да завърши пътуването, експедицията му осъществява целта си - 18 от неговите моряци се връщат с един от корабите в Испания през 1522 г., след като

за три години наистина са обиколили земното кълбо.

Магелан е роден през 1480 г. край Вила Реал, Северна Португалия. Още 12-годишен се озовава в двора за крал Жуан II и кралица Елеонора, а по море тръгва 20-годишен.

През 1505 г. е изпратен в Индия, за да утвърди там като португалски вицекрал Франсишку де Алмейда. Морските му обиколки продължават до 1510 г., когато след грешка край бреговете на Индия е понижен.

През 1514 г. изпада в немилост и заминава за Испания, за да предложи услугите си на кралския двор в Мадрид. Същевременно той сменя името си от Фернао де Магаляеш на Фернандо де Магайанес.

През 1517 г. е приет от краля тийнейджър Карлос I, бъдещия император на Свещената римска империя Карл V, и с помощта на Хуан де Аранда получава испанско поданство. Магелан излага пред краля плановете си за околосветско пътешествие и през 1518 г. получава одобрение.

С получените от короната средства са съоръжени пет кораба - "Тринидад", "Сан Антонио", "Консепсион", "Виктория" и "Сантяго", и през 1519 г. малката флотилия поема на път.

Край бреговете на Южна Америка корабите един от корабите претъпява корабокрушение, а на друг избухва бунт и екипажът го връща в Испания. Останалите три успешно прекосяват Тихия океан. През април 1521 г. Магелан е убит в сражение с местните жители на филипинския остров Мактан, а оцелелите моряци продължават на запад.

Един от корабите е твърде повреден за да плава, а недостигът не екипаж принуждава новият ръководител на експедицията Хуан Себастиан де Елкано да изостави още един от корабите. Така обратно в родината се връща само "Виктория".

На борда й са 18 души от първоначалният екипаж от 270 моряци. Цената е огромна, но 

целта е постигната - експедицията доказва две неща - океанът е безкраен и Земята е кълбо. 

Ето какво още се е случило на тази дата в историята: 

На днешната дата през 622 г. Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което се смята за начало на арабското летоброене.

През 1378 г. с избирането за Климент VII за алтернативен папа пламва разкол в католическата църква, известен като Великата схизма (папската схизма), резултат от преместването на папството от Авиньон в Рим.

През 1444 г. армия от Кръстоносци навлиза в българските територии, като преминава река Дунав при Оршова.
През 1870 г. италианските войски завземат Папската област и влизат в Рим, като го обявяват за столица на кралство Италия.

През 1891 г. в Спрингфийлд, Масачузетс е създаден първият автомобил с бензинов двигател.
През 1916 г. е издигната кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 г.

През 1942 г. Холокост: за два дни германски части на СС избиват в западното украинско градче Летичев около 3000 евреи.
През 1949 г. е съставено първото правителство на Федерална Република Германия.
През 1979 г. с държавен преврат е свален Жан-Бедел Бокаса - диктатор на Централноафриканската република, обявил се за император.


През 1990 г. Южна Осетия се обявява за независима от Грузия държава.
През 2003 г. в Латвия е проведен референдум, за да се реши дали страната да се присъедини към Европейския съюз.
През 2008 г. самосвал с експлозиви избухва пред хотел Мариот в Исламабад, Пакистан, като убива 54 души и ранява 266 други.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове