Махмурлукът на 20-те и начините за неговото преодоляване

Махмурлукът на 20-те и начините за неговото преодоляване - картинка 1

Докато си тинейджър, способността да поглъщаш алкохол е феноменална, но когато минеш двадесетака, изведнъж нещата се променят

Когато бях тийнейджър, бях непоклатим. Можех да танцувам и да пия докато баровете затворят, да се намъкна в 8 сутринта на училище и все пак да се чувствам добре. След това обаче поостарях и с това дойдоха махмурлуците. С течение на времето, от слабо главоболие и световъртеж, махмурлука еволюира в нещо много по-лошо. Днес, дори и след кротка нощ, пак имам чувството, че съм бил пребит с медицинска топка.

Та, защо махмурлукът става по-тежък с годините? Преди да отговорим на този въпрос е важно да разберем, как алкохолът води до махмурлук на първо място.

Алкохолът има много различни ефекти върху тялото, като само някои от тях причиняват махмурлук, въпреки че и до днес повечето от тях не са разгадани от хората. Алкохолът разширява мозъчните кръвни клетки и потиска изпускането на антидиоритичен хормон, което води до пулсиращо главоболие и обезводняване. Той също дразни стомашната стена, което предизвиква  световъртеж, повръщане и повишаване на възпалителните медиатори: простагландин E2 и трмбоксан B2. Тези химикали предизвикват световъртеж, диария и главоболия.

Това обяснява, защо се чувстваш като мъртъв. Алкохолът също възпрепятства производството на естествения стимулант глутамин, поради което се чувствате толкова изморен. Но защо положението се влошава с възрастта.

Важно е да проследим, не директното въздействие на алкохола, а как тялото го разтваря. Докато тялото се отървава от алкохола, черният дроб го разгражда до нещо, което наричаме ацеталдехид. От тук започват нашите проблеми, защото ацеталдехида е 10-30 пъти по-токсичен от алкохола, освен това е и канцерогенен. Ако приемете малко количество алкохол, черният дроб разбива ацеталдехида на безобиден ацетат. Тялото може да пречиства само определено количество ацеталдехид на всеки час, поради което прекомерното пиене води до увреждане на клетките и тъканта и асоциираните с това ефекти на махмурлука.

Теорията гласи, че остарявайки, черният ни дроб постепенно губи своята ефективност. Броя на чернодробните клетки намалява и потокът на кръв към органа намалява. Това означава, че когато пием алкохол, тялото  акумулира ацеталдехид много бързо, което предизвиква голям хаос в организма.

Възрастта също отслабва способностите на тялото да създава антиоксиданти, които да се борят с токсичните ефекти на алкохола. Тялото ни не може да оздрави възпалението и щетите, причинени от алкохола.

Други фактори, също могат да се окажат важни, за по-тежкия махмурлук. По-старите възрастни хора, вероятно няма да могат да спят толкова добре, поради намаленото производство на хормона мелатонин. Това обстоятелство може да бъде изострено от консумирането на алкохол. Съставът на тялото се променя докато остаряваме, което води до намаляване на мускулната маса, водата в тялото и покачване на мазнините. Има много по-млака вероятност алкохолът да се разнесе из мазнината, отколкото в мускула, което в комбинация с намаленото количество вода в организма, води до по-голяма концентрация на алкохол в организма. И накрая, остарявайки, желанието ни да гуляем утихва, така че ставаме все по-малко издръжливи на алкохолна интоксикация.

Добре тогава, какво можем да направим, за да намалим махмурлука? В народния фолклор, навсякъде по света се появяват различни „лекове“. В Австралия препоръчват да пиете крушов сок, във България пък зелев сок. За съжаление, повечето подобни съвети не работят. Единственото, което евентуално може да помогне е да знаете, че не е хубаво да пиете на празен стомах. Пийте вода между питиетата и преди да си легнете. Докато не се намери магическо лекарство, просто знайте, че единствения начин да нямате никакъв махмурлук е да не прекалявате с алкохола.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове