Манджите на баба: Капама

Манджите на баба: Капама - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Първите дни на януари са време за разтоварващо меню, но пък поне за вечеря нека сготвим вкусно зимно българско ястие, което няма начин да не се хареса на цялото семейство.

Както винаги, баба знае най-добре какво да сложи на масата, когато вън е студено!

Предлагаме ви класическа рецепта за капама - онова пищно зимно ястие, приготвено с много и различни видове месо, богато на вкус и аромати, което се прави само по нашите ширини и само през зимата.

Не забравяйте, че за истинска капама ви е нужен голям глинен съд с капак, иначе не е същото. Ако все пак нямате, може да намалите продуктите на половина и да приготвите капама в дълбока тава, покрита плътно с алуминиево фолио. Но си е компромис...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 грама свинско месо
500 грама телешко месо
500 грама сурова наденица
1 пиле пилешко месо
200 грама сланина
1 зелка кисело зеле
1,5 чаена чаша ориз
1 глава червено цвекло
1 чаена чаша червено вино
10 листа дафинов лист
2 чаени лъжици червен пипер
1 чаена лъжица кимион

Подготовката на продуктите: Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.

Начин на приготвяне: На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа.

Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле.

Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука!

След като гювечът е вече във фурната, пускате я на високи градуси, докато заври, след това намалявате на 160 градуса и оставяте да се пече около 5 часа.

Най-добре е преди сервиране на изсипете цялото съдържание на гювеча в голяма тава. Да нарежете наденицата и да обезкостите пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама ще сложите от всичко.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове