Манджите на баба: Леща яхния

Манджите на баба: Леща яхния - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви всякакви завъртяни френски ястия, а къде останаха вечните бабини рецепти?
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за леща, сготвена на яхнийка - да си оближеш пръстите! 

Необходими продукти: 

1/2 пакет (от малките) леща
няколко стръка магданоз
1 морков
1 глава лук
около 10 скилидки чесън
2 ч. л. червен пипер
2 ч. л сол
2 ч. л чубрица
1-2 бр. домати
1 чушка
3-4 с.л. мазнина
2 с.л. брашно
1/2 малка глава целина

Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода.
Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.
Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност.
Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

Може също така да прехвърлите сварената леща в 4 гювечета и допълнително да я запечете във фурната до извиране на водата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове