„Маркет линкс“: При избори днес ГЕРБ и партията на Трифонов - почти наравно

„Маркет линкс“: При избори днес ГЕРБ и партията на Трифонов - почти наравно - картинка 1

Според социолога Добромир Живков остава тенденцията на ръст на т.нар. протестен вот

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би получила около 21,1 % от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20,3 %, т.е. двете партии биха били с изравнени позиции.

Това сочат данните от проучване на „Маркет линкс“, реализирано и финансирано съвместно с бТВ.  То е проведено сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16–23 април 2021 г. по методите на пряко интервю и онлайн анкета.

 

БСП остава трета с 16,5, на сто, следвана от „Демократична България“ с 11,9 %, ДПС с 9,4 % и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,9 на сто.

Така според резултатите от изследването тенденциите от проведените на 4 април парламентарни избори ще се запазят, но с по-висок кредит на доверие към формацията на Слави Трифонов.

„На изборите имаше изненада, това е т.нар. протестен вот, и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред бТВ.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация.

60 % от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но „все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази“, уточни Живков. Процентът е по-висок от гласувалите на 4 април.

„Има много висока степен на политизация на българското общество“, смята социологът. Той посочи, че тези, които при предишните анкети са заявили, че „по-скоро ще гласуват“, вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

„Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерския съвет“, коментира тези резултати  Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове