Младостта ще спаси света!

Младостта ще спаси света! - картинка 1

Днес е ден, в който всички са млади. Или си спомнят, че са били. Да си спомним и други важни неща, случили се на 12 август

12 август е Международен ден на младежта. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 година. Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество. Освен това денят предоставя уникалната възможност за това - младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Фокусът се поставя върху привличане на общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите.

На днешната дата през 1813 г. Австрия обявява война на Наполеон.
През 1851 г. американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се освобождават и двете ръце на шивача.


През 1875 г. на заседание на Българския революционен централен комитет е взето решение за организиране и избухване на Старозагорското въстание (1875 г.).


През 1877 г. американският астроном Асаф Хал открива Деймос, спътник на Марс.


През 1879 г. е създаден Българският военен флот.


През 1887 г. от Виена тръгва първият влак "Ориент експрес" до Истанбул.


През 1898 г. САЩ анексират Хавайските острови.


През 1953 г. СССР извършва първия си опит с водородна бомба.


През 1961 г. започва изграждането на Берлинската стена.


През 1974 г. Турция поставя ултиматум на Кипър с искане да бъде създаден автономен окръг в населения с кипърски турци район.
През 1981 г. IBM започва производство на IBM PC.


През 1998 г. в отговор на обвиненията за присвояване по време на Втората световна война на еврейски авоари швейцарски банки се съгласяват за изплатят обезщетение в размер на един милиард и двеста и петдесет милиона щатски долара на оцелелите от Холокоста.

През 2000 г. руската атомна подводница "Курск" претърпява авария, 117 военни моряци загиват.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове