Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах?

Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 1
Снимка: OLEG NIKISHIN / AFP
Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 2
Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 3
Снимка: AFP
Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 4
Снимка: RT
Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 5
Снимка: AP
Мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах? - картинка 6
Снимка: Sputnik

Бандеровци се бият на страната на Азербайджан, съобщават военни кореспонденти

Въпреки твърденията на основните азербайджански медии за прекратяване на военните действия, те продължават. Нещо повече: официално в Нагорни Карабах и неофициално в Армения върви мобилизация, съобщава кореспондентът на news.bg в Ереван Георги Коларов. Арменските ракетни подразделения се прехвърлят на нагорно-карабахската територия.

Патриотичният подем в Ереван е неописуем, почти всички се надяват на бърза победа.

Sputnik
Снимка: Sputnik

По-умерените предполагат, че войната ще свърши на бреговете на река Кура и язовира Мингечаур (който захранва Баку с питейна вода), а най-големите оптимисти допускат, че арменската армия ще достигне брега на Каспийско Море. Азербайджанците, от своя страна, съобщават за няколко завзети височини.

Скептиците са предимно от средите на прозападната опозиция. Те постоянно подчертават, че в друга ситуация САЩ еднозначно биха подкрепили Армения на фона на напрегнатите отношения с Турция и Азербайджан. Не го правят обаче, тъй като я смятат за много силно зависима от Москва.

И в Ереван, и в Степанакерт – столицата на Нагорни Каарабах, ветераните вече са организирани:

получават личното си оръжие и ги извозват към фронтовата линия.

AFP
Снимка: AFP

Според кореспондентът по всичко личи - и най-вече по изказванията на генерал-майор Аркадий Тер-Тадевосян, че Съюзът на Командосите на Република Армения, който той оглавява, се е превърнал в прес-център.

RT
Снимка: RT

Не само от там, но и от всички щабове на силовите държавни органи водещите арменски журналисти предават кореспонденции.

Интересни са репортажите, които показват някои арменски телевизии:

убити араби, в азерски униформи. Предполага се, че става дума за членове на "Ислямска държава".

Военните репортери обещават в най-скоро време да покажат и труповете на украински наемници – бандеровци, тъй като за никого не е тайна топлата връзка между бойците на Дмитро Ярош и азербайджанската армия.

AP
Снимка: AP

Кореспонденциите на основните световни медии от размирния регион не коментират кой и защо е провокирал конфликта този път, но преобладават мнения, че става дума за

поредната прокси-война - в този случай необявен конфликт между Турция и Русия,

като всяка от страните подкрепя своя съюзник в Нагорни Карабах. Турция отдавна смята Азербайджан за най-близкия си съюзник в региона, докато Армения разчита на мощната подкрепа на Русия.

Тази сутрин азерските части са възобновили артилерийския обстрел по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах. Това съобщива арменското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Обстрелът се осъществява с "ракетно-артилерийски средства, като се използва и бронирана техника", отбелязва източникът.
"Предните подразделения на Армията за отбрана предприемат необходимите мерки за отбиване на настъпателните действия на противника", отбеляза министерството на отбраната на Армения, като съобщава.
Снощи

първият заместник-министър на отбраната на Армения Давид Тоноян прие посланиците на Германия, Италия и Франция и ръководителя на политическия отдел на делегацията на Европейския съюз в Армения.

Той ги е запознал "с обстановката на разделителната линия, която се е създала на 2 април, както и "със съдържанието на стъпките за пресичане и обезвреждане на настъпателните действия на противника".
Снощи в Баку бе свикано заседание на Съвета за сигурност при президента на Азербайджан, съобщава пресслужбата на азербайджанския държавен глава, цитирана от ТАСС.
Пресслужбата на азербайджанския президент съобщава също, че

турският премиер Ахмет Давутоглу е изразил вчера в телефонен разговор с азербайджанския държавен глава Илхам Алиев подкрепа във връзка със ситуацията в зоната на карабахския конфликт.

"Турският премиер поднесе съболезнованията си във връзка с гибелта на азербайджанските военнослужещи по време на последните събития на разделителната линия между азербайджанските и арменските войски и предаде поздравленията си за пресичането на провокациите на Армения и изрази подкрепа", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Около 13 часа българско време

Азербайджан обяви едностранно примирие,

става ясно от изявление на министерството на отбраната на страната.
"Азербайджан, демонстрирайки добра воля, реши едностранно да преустанови враждебните действия", се казва в изявление на министерството. 

Според говорител Азербайджан е взел решението в резултат от международния натиск за прекратяване на конфликта.

Въпреки това от Баку предупреждават, че армията ще отвърне на всякакви арменски нападения. 

В момента и двете страни официално потвърждават около 30 жертви, 22-ма от които азерски военослужещи. 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове