Музеят на религиите в Стара Загора приютява джамия и църква

Музеят на религиите в Стара Загора приютява джамия и църква - картинка 1
a_ok.png

Явно може да има две религии под един покрив

Музеят на религиите в Стара Загора е уникално място по много причини. На първо място сградата на старата джамия, в която днес се посещава музеят е единствената оцеляла сграда оцеляла при опожаряването на града през Руско-турската освободителна война.

Още по-интересен е фактът, че вътре в джамията се пазят основите на средновековна християнска църква от 10-ти век и на тракийско светилище от римската епоха, 2-3 век. Руините им са запазени от разрушение през 1408 г., когато е завършена джамията, въпреки че това противоречи на каноните на мюсюлманството.

Джамията в Стара Загора е уникална за времето си и защото огромният купол не се крепи на колони, а единствено на стените на сградата. Тя е втората по големина подобна джамия в света. Изключително интересни са шарените стенописи в бароков стил на стените на джамията, които се предполага че датират от 1859-1860 г.

Входната такса за музея е 3 лева за възрастни, левче за ученици и студенти и 2 лева на човек при групови посещения. Работното време е от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа.

Източник е един интересен блог, който открихме - тук

/41

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове