МВФ обяви, че светът е в криза като никоя досега

МВФ обяви, че светът е в криза като никоя досега - картинка 1

Съживяването също ще бъде по-бавно от очакваното досега, отбелязват експертите на фонда

Кризата, причинена от коронавируса, е като никоя досега, по-тежка е от очакваното и възстановяването на света от в нея е несигурно. Това се посочва в публикуван в сряда доклад на Международния валутен фонд (МВФ), според който спадът на глобалната икономика през 2020 г. ще е 4.9 на сто.

Това е с 1.9 процентни пункта под предварителната оценка на МВФ от април и несигурността пред възстановяването на икономиката е нараснала.

Съживяването също ще бъде по-бавно от очакваното досега, отбелязват експертите на фонда.

Домакинствата с ниски доходи изглежда пострадат по-силно. Идната година растежът може да достигне 5.4 на сто, което е под очакваното през април възстановяване от 5.8 на сто, но в случай, че през 2021 г. има нова голяма вълна на пандемията, световната икономика може да се отлепи едва с 0.5%.

Фондът предупреди, че прогнозата му е несигурна в по-голяма степен от обичайно, защото производството ще зависи от броя на заразените, ограничителните мерки, отварянето и затварянето на границите, условията на финансовите пазари и невъзможността на предприемачите да си правят планове дори за седмици напред.

"Имаме масов шок на търсенето, усилващ краткосрочното прекъсване на бизнеса заради карантините", се казва в новия доклад. В търговията свиването през първото тримесечие е почти до минус 3.5% (на годишна база).

В потреблението обаче няма големи загуби, отбеляза МВФ, но ето, но трудовият пазар е тежко засегнат. Общият спад на отработените часове през първото тримесечие на годината е еквивалентен на загубата на 130 милиона работни места при пълна заетост в сравнение със същия период на миналата година.

САЩ се очаква да отчетат 8% свиване на икономиката, в Япония спадът да е 5.8%, във Великобритания -  0.2%), в Германия - 7.8%, във Франция – 12.5%, а в Италия и Испания сривът да е с 12.8%.

Китай ще е изключение от световната тенденция с ръст от 1 процент през 2020 г. като причината за това е, че държавата започна да се отваря тогава, когато останалите въведоха карантинните мерки. Все пак това е под априлската прогоза за нарастван ена китайската икономика с 1.2 на сто.

Всички държави, дори тези които смятат, че са минали пика на заразата, трябва да са осигурят здравните си системи финансово, за да са подготвени за евентуални следващи вълни на заразата, посочва се още в доклада.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове