Набеждаване на журналист? За скалъпените обвинения срещу Димитър Пецов

Набеждаване на журналист? За скалъпените обвинения срещу Димитър Пецов - картинка 1

Журналистът на свободна практика от Силистра, който миналата пролет беше задържан и обвинен заради открити наркотици в колата му, вече не се разследва за притежание на дрога

След поредните критики към България и обвинения за корупция, влошаване на медийната свобода и политизиране на правосъдието, решихме да ви припомним за един съвсем пресен пример за организирано набеждаване на журналист - случат на Димитър Пецов от Силистра.  

Кой е Димитър Пецов?

Той е сътрудник на Антикорупционният фонд, активен представител на гражданското общество, който с честите си въпроси за достъп до обществена информация, предизвиква представителите на властта.

През август 2018 г. Пецов е нападнат с метална тръба от неизвестен мъж в дома си, при което му е счупена едната ръка. Това обаче не спира журналиста и той продължава да задава неудобни въпроси. По думите на Пецов в началото на 2020 г.  бива заплашен от областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров. Подава сигнал отново в прокуратурата и получава отказ да бъде образувано досъдебно производство. Но все пак органите на МВР предупреждават Тодоров.

След поредното заявление за достъп до обществена информация, чийто адресат е Областна дирекция на МВР Силистра, този път свързано с дарения, които полицейското ведомство получава от анонимен дарител, Пецов е арестуван на 2 май 2020г.

Какво твърди пред No Comment самият журналист за ареста си?

Пецов разказва как след като чува полицейска сирена, докато се движи с автомобила си, отбива. Полицай му иска документите за проверка, застрахователна полица и талон за годишен технически преглед. Всички документи са изрядни. Към проверката се присъединява и втори полицай - инспектор от Криминална полиция. След това го информират, че е необходимо да отиде с тях до РПУ - Силистра. Единият полицай се качва в автомобила на Пецов и докато се отправят към районното започва да му задава множество въпроси. След като пристигат, полицията започва претърсване на автомобила на журналиста и по думите на Пецов "в рамките на 30 секунди намериха в задния джоб на шофьорската седалка нещо увито в черна кесия". Следват множество въпроси без дори пакетчето да бъде отворено от полицаите. 

"Взеха опакованото пакетче и го занесоха някъде в кабинетите, извикаха дознателка и поемни лица. Качихме се в един кабинет и почнаха да правят полеви тест и опис на нещата,които са опаковани. Като съдържание това беше: 11.7 гр. екстази, 7,2 гр. Хероин, 13 гр. Амфетамин и 7.2 гр. Канабис.", казва Пецов. 

 

И допълва, че нещата са твърде ясни.

"За мен това е една долнопробна ченгеджийска постановка, която обслужва нечии интереси, и с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък."

След ареста следва моментална  реакция на журналисти както от България, така и от Европа. В резултат на това служители на Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР са командиравани от София в Силистра, за да проверят обстоятелствата около ареста на местния журналист. Въпреки извършените проверки МВР запазва мълчание за резултатите от тях. По думите на Пецов обаче се оказва, че по опакованите наркотици са открити отпечатъци, но не негови а от друго известно местно лице.

„На 16-ти октомври бях призован в полицията за очна ставка – среща със свидетел, с който полицията и прокуратурата смятат да доказват моята вина относно намерените в колата ми наркотици, за които аз твърдя че са подхвърлени. Кой, мислите, се появи като свидетел? Появява се небезизвестния наш съгражданин Марин Игнатов, с прякор Мънчито.", разказва Пецов. 

"Очна ставка се назначава, когато има съществени противоречия между обясненията на обвиняемия и показанията на свидетеля. И тук според мен липсваше такова основание – той се появи в някакъв късен етап – след няколко месеца и твърдеше неща, за които аз въобще не съм давал по-рано обяснения. Срещнал съм го  в града, в началото на май, разказва Марин, предложил съм му любезно да купи от мен наркотици (което предполага да сме имали много добри отношения), той проявил интерес и дошъл после с колата си вечерта в квартала ми, аз съм извадил пакет с наркотици като сергия пред него – той огледал - пипнал тук, пипнал там, харесал си две пакетчета, взел си, някои ги върнал обратно, другите аз съм си ги бил прибрал в пакета. Платил ми. Подробно описва същия пакет, със същото съдържание на видове наркотици, изваден после при претърсването от колата ми. Толкова подробно описа пакетите, в които бяха обвити и намерени после от полицаите, сякаш той ги е редил. Аз от своя страна при сделката съм бил с ръкавици, което му направило много силно впечатление, ама мислел че е заради Ковид. Тази история, че аз съм му продал наркотици и че той е моя наивна жертва, звучи по-невероятно и от пакета, намерен в колата ми."

Пецов твърди, че не познава Марин Игнатов и за първи път го видял в  кабинета за разпит и допълва за No Comment, че единствено иска да бъдат разкрити извършителите на постановката срещу него. 

Към днешна дата Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу Пецов. И тук идва въпросът дали ще има подобно организирани нови случки за набеждаване на журналисти и активисти? 

Но остават множество неизвести по случая на Пецов - търси се поръчител, организатор и изпълнител на постановката. 

Вече има един участник в набеждаването, който е бил толкова сигурен, че дори не се е погрижел да не остави отпечатъците си по опаковките с наркотици, които са били подхвърлени в колата на Пецов. Той може да бъде разпитан вече като обвиняем?

От МВР следва да отговорят кой е участвал в "постановката". Според Пецов бърз отговор на този въпрос може да намери самият Борисов, като се обърне към трима свои подчинени - Тодор Тодоров – областен координатор и водач на листата в избирателен район Силистра, Ивелин Статев – областен управител, втори в листата за народни представители и  бивш директор на ОД на МВР Силистра и Илиян Великов –зам.обл.управител и  бивш началник на БОП.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове