Над 1700 общественици пак поискаха оставката на Кошлуков

Над 1700 общественици пак поискаха оставката на Кошлуков - картинка 1

А вече и тази на СЕМ

Журналисти, в т.ч. освобождавани от БНТ в мандата на генералния директор Емил Кошлуков, както и общественици, подновиха подписката си от преди година с искане за оставката му. Под нея са се подписали над 1700 души.

Отвореното писмо, с което се обръщат към обществеността, бе публикувано от Българската телеграфна агенция. 

"Ние рестартираме нашата подписка от преди година с искане за оставка на генералния директор на БНТ и вече настояваме и за оставката на СЕМ - органът, който го избира и който си затваря очите пред всички нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършват системно в БНТ" - се посочва в писмото, с което вече се иска оставката и на членовете на медийния регулатор.

 

Подписалите се изразяват подкрепата си за служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, който влезе в открит конфликт с директора на обществената телевизия, породен първоначално от живите излъчвания на пресконференция на ГЕРБ и прераснал в искане за санкции по закона "Магнитски" и за него - като свързано лице. 

В писмото се говори за: "недопустимо мълчание на СЕМ", "системно излъчване по обществената медия на новини с невярно съдържание", "освобождаване на утвърдени журналисти от БНТ с цел реваншизъм", "отмъщение и сплашване на колегите им вътре в телевизията".

 

"Според настоящия закон излиза, че БНТ е напълно безконтролна и зависима от политическата власт и че нейният генерален директор може да взима еднолични, съобразени единствено с управляващите политици решения, което на практика превърна БНТ в партийна телевизия"продължават обществениците.

Обръщат се и към журналистите от телевизията, визирайки последната декларация на ръководството по повод изказванията на Минеков, питайки ги: "къде беше вашата независимост" по редица въпроси.

"Страхът, колеги, е извинение, с което гарантирате кариерното си оцеляване, но страхът е и средството, с което се подлагате на професионално и личностно обезценяване и унижение. Така губите достойнството си - единственият истински и безценен капитал в нашата професия".

Пълният текс на писмото и всички, подписали се под него, може да видите ТУК.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове