Най-недомислени екстри в историята на автомобилите

Най-недомислени екстри в историята на автомобилите - картинка 1

Почти всичко, което виждаме в брошурите за нови коли в наши дни, има свой еквивалент от миналото

Нали знаете - всичко ново е добре забравено старо. През годините обаче в колите са изниквали и изобретения, за които се радваме, че са останали в страниците на историята. Сайтът Vintage News ни показва смесица от 10 екстри, някои от които са оцелели в друга форма досега, докато други са загинали безславно.

1. Минибар в жабката

Ако през 2017 г. шофьорът отвори жабката докато кара и извади чашка с коняк, глобата няма да му се размине. Но през 50-те, когато въздушните възглавници и предпазните колани са били нещо неизвестно, правилата позволяват дори пътуващите на предните седалки да се поглезят със загряващо питие.

2. Първата навигация - Iter Avto

През 30-те години са нямали Google Maps и GPS, но все пак шофьорите трябвало някак да се ориентират по непознати пътища решението - Iter Avto или първата автомобилна навигационна система или с други думи ролкова карта в държач на таблото. Нещо подобно може би сте забелязвали примерно закачено под кормилото на мотор в "Дакар", но в когато светът е бил черно-бял е нямало и сателити, които помагат. Така картата била вързана за километража и дотам. Нов път? Време за навиванена нова карта.

3. Автоматичните предпазни колани

Идеален пример за нещо излишно сложно са автоматизираните колани от 70-те години. Вместо човек просто да седне, да хване колана и да го щракне, той трябва да се промуши под него, да затвори вратата и да изчака коланът да го обвие. За щастие дизайнерите са се усетили, че всеки с функциониращи ръце може да свърши същата задача с минимални усилия.

4. Записвачка за музика

Ние сме разглезени откъм записване и слушане на музика, но преди десетилетия хората са се мъчили с други технологии. През 50-те Chrysler са поставяли в колите си фонографи или старомодна записвачка, свързана към радиото. Един от проблемите бил, че музиката прекъсвала при всяка неравност, нещо, което не става с нашите смартфони.

5. Автоматични фарове

Автоматично включващите се светлини след средата на миналия век били доста по-разлики от модерните им еквиваленти. GM създават системата Twilight Sentinel, която използва фотоклетка, за да измери външната светлина и да активира фаровете. Освен това има и функция колко дълго след изключването на колата фаровете да продължат да светят, за да шофьорът не се спъне в последните метри до дома си.

6. Звънци за шофьора

Една от най-любопитните идеи от първата половина на 20 век се отнася до това как шофьорът да не заспи зад волана. Някои модерни автомобили могат да предупреждават за напускане на лента или да я поддържат, да следят за умората на шофьора и дори да спрат автоматично, ако водачът не е в състояние да го направи. Хай-тек решения бол, а към тях трябва да добавим и специалните неравности по пътищата, които разтрисат колата, за да стреснат човека зад волана. Ако превъртим лентата до 30-те всичко това се замества от звънче, закачено за брадичката на шофьора , като на някаква крава или овца.

7. Регистрационни табели за некадърници

Това не е точно екстра, а по-скоро любопитна хрумка, отново от 30-те години. В Щатите, конкретно в Мемфис, им хрумва да слагат табели с черепи и надпис "нарушител на закона" на колите на опасните шофьори. Виждаш номера и бягаш надалеч. Гениално.

8. Торби за кучета

Откакто съществуват колите, кучетата обичат да пътуват с тях и да си подават изплезените глави през прозорците. Някои хора обаче не искат да пълнят колите си с животински косми, затова във времената, когато е нямало природозащитни организации, някой е измислил общо взето външни багажници за кучета. Животното се радва на вятъра, а шофьорът - на чист автомобил.

9. Волан за управление с китки

 
 
 
 
 

Ford смятат, че движението на цялата ръка е изморително и затова създават....това. Трудното да се обясни нещо ограничава трудоемкия процес до движение единствено в китките. Радваме се, че е минало.

10. Конска глава за колата

Честно казано първото нещо, което си представяме, е някаква заема от сценария на "Кръстникът". Но не, това е просто изкуствена конска глава, която се слагала на предницата на автомобила в края на 19 век с идеята да помогне на новите собственици да приемат по-лесно прехода от животинска тяга към механична. Главата имала и по-практична функция като багажник.

 

 

AutoOffNews.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове