Най-странните градове в света

Най-странните градове в света - картинка 1

Не, не е планетата Татуин! Просто странен град в Тунис...

Снимка: Поничка

Или поне 12 от тях

Всеки град на Земята е уникален, но някои от тях са толкова необичайни, че е трудно да се повярва, че наистина съществуват.
Сайтът  ”Поничка” събира 12 от най-странните градове на нашата планета. Някои от тях са достойни за продължително посещение през уикенда.

12. Град, в който не можеш да умреш


Град Лонгийър, Свалбард, е едно от най-северните селища в света и място, където официално не можете да умрете. В града има гробище, но не е използвано от 70 години.
Причината за това е мразовития климат, който предотвратява разлагането на мъртвите тела и ги прави привлекателни за дивите животни. Затова се транспортират до континентална Норвегия със самолет.

11. Град, обхващащ 2 държави


Градовете, споделяни между 2 държави, са по-често явление, отколкото бихте могли да мислите, но това е най-необичайното от тях.
Бюзинген-ам-Хохрайн (Büsingen am Hochrhein) е немски ексклав в Швейцария. Икономически е част от Швейцария; Административно е част от Германия.
Това е единственият германски град със швейцарски франк като основна валута.
Има два пощенски кода: швейцарски и немски.
Гражданите използват швейцарски и германски телефонни номера.
ФК Бюзинген е единственият германски отбор, който играе в швейцарското първенство.


10. Най-адския град


Щатът Мичиган, САЩ, е място, където можете да намерите “Ада” (Hell). Произходът на името е несигурен, но жителите на града са щастливи да поддържат своя адски образ.
Туристите нетърпеливо правят снимки с дъски “Добре дошли в ада”, а местният магазин за сувенири продава гаранционни документи за 1 кв. Инч от земя в Ада за 6,66 долара.
9. Китайски австрийски град ( Вляво Австрия – дясно Китай)

Китайците са известни с това, че правят опитни реплики на всичко в света – включително на цели градове. За да имат шанс да пътуват, без да напускат страната, решили да възстановят австрийското село Халщат.


Църквата е построена първо, следвана от улици, които изглеждат точно като оригиналните. Между другото, недвижимите имоти в китайския Hallstatt са по-скъпи, отколкото в австрийската.

8. Последният свободен град


Слаб сити е град в Калифорния, населен предимно с хобоси, пенсионери и тези, които нямат къде да отидат.
Хората тук живеят в ремаркета и импровизирани шамандури без течаща вода, електричество или адреси. Обществените услуги също отсъстват, както и данъците и наемите. Всичко това звучи като много неудобства, но много от тези, които са били тук, казват, че всъщност е много удобно място. Затова го наричат “последния свободен град в Америка”.

7. Пещерен град


Матмата в южната част на Тунис е град, където много берберски подземни жилища все още са обитавани. През 70-те години тук са построени къщи, но много от тях предпочитат да живеят в традиционните си домове.
Феновете на Star Wars ще разпознаят това място като дом на Люк Скайуокър.


6. Град под един покрив


Целият град Уитие, Аляска, се намира в сграда от 14 нива на бивш военен обект. Той също така е домакин на всички магазини, полицейски участък, болница и църква.
Целта е била икономията на отопление, тъй като времето тук е студено и ветровито почти през цялата година. Градското население наброява само 220 души.


5. Най-синият град


Стените, вратите и дори стълбите на прекрасно красивия град Чефчауен в Мароко са различни нюанси на синьото.
Една теория е, че те са били боядисани от евреи, които живеят тук, а синьото е свещен цвят за тях. Сега евреите отдавна са изчезнали, но традицията остава.

4. Извънземно градче


През 1947 г. НЛО се разби в близост до град Розуел, Ню Мексико. Това, дали е истина, все още е предмет на дебат, но Розуел става всеобщо известен като “Извънземният град”.
На това място има фестивали, които се отнасят за извънземни, а дори местните McDonald’s са украсени с изображения на хуманоиди.


3. Град в открито море


Нефт Даслари или “Oil Rocks” е индустриален град в Азербайджан. Намира се на метални платформи в открито море, над петролно поле.
Градът няма жителство. Около 2 000 души идват да работят тук на смени за няколко месеца.

2. Град в скала

Градът Сетенил де лас Бодегас в Испания привлича туристи от цял свят – вероятно защото е вграден в огромна базалтова скала.
Има улици, където можете да видите скали, висящи над главите. Може да изглежда, че те са на път да паднат, но те са там в продължение на векове.


1. Град, където мъртвите превъзхождат живите


Град Колма, Калифорния, е дом на 17 гробища.  Мъртвите са повече от живите. Това се е случило, защото властите веднъж решили да преместят всички гробища от близкия Сан Франциско и всички тела били пренасочени тук.

Населението на града се е състояло само от гробари, цветари и мемориални дейци, но през 80-те години на миналия век започнали да се заселват и други професии. Мотото на града днес е “Страхотно е да бъдеш жив в Колма!”

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове