Най-заснеманите забележителности в света

Най-заснеманите забележителности в света - картинка 1

Ново глобално проучване*, публикувано от Sony Mobile, разкрива топ 30

Ново глобално проучване, публикувано от Sony Mobile, разкрива топ 30 на най-заснеманите забележителности в света, разказват от profit.bg.

Списъкът е оглавен от Айфеловата кула и включва Биг Бен, Алхамбра, Колизеума, Статуята на свободата и Великата китайска стена.

Проучването #XperiaNewPerspectives (Xperia Нови Перспективи) разкри, че повече от половината забележителности в топ 30 списъка са заснети от едни и същи три ъгъла.

Предвид факта, че 55% от пътуващите заявяват, че биха планирали маршрута си въз основа на възможностите за фотография, изглежда, че трябва да подобрим кадрите от ваканциите си, за да не досаждаме на приятели, тъй като 47% от хората споделят, че им доскучава да виждат едни и същи 3 кадъра.

52% са по-склонни да “харесат” снимка на забележителност, ако е интересна и е нещо, което не са виждали досега.

Колизеумът, Ахим Тома

Първото място на Айфеловата кула може би не изненадва никого, но това, което наистина изумява, са данните, които показват, че 35% от снимките на това архитектурно чудо са заснети от едни и същи три ъгъла.

Други забележителности, при които е видима същата тенденция, са статуята на Христос Спасител в Бразилия (71% от кадрите са от 3 повтарящи се гледни точки), Фонтана ди Треви в Италия (74%), Фиджи в Япония (77%) и Мачу Пикчу, където 85% от кадрите в Instagram са заснети от няколко повтарящи се позиции.

Според проведеното проучване, половината от анкетираните избират мястото за почивката си въз основа на потребителски снимки, а други 45% търсят вдъхновение за фотография и пътешествие в Instagram.

Алхамбра, Луис Салвадо

Sony Mobile си партнира с трима награждавани фотографи-пътешественици от различни краища на света и ги оборудва със Sony Xperia XZ, за да посетят някои от водещите забележителности и да ги заснемат от нови перспективи – от кадри на Колизеума при слаба светлина до ясни снимки, без размазване на тълпите пред Айфеловата кула – демонстрирайки способностите на камерата на Xperia XZ.

"Това проучване ни даде реална представа за това колко важна е фотографията за нашата ваканция и как двете са неразривно свързани“, сподели Димитър Малчев, търговски и маркетинг директор на Sony Mobile за България.

“Фотографията се е превърнала в жизненоважна част от всяко пътешествие – независимо дали е уикенд-бягство от големия град, приключение или просто лежерен ден на плажа. С възможностите на камерата на Xperia XZ, пътешествениците могат да се насладят на чудесни снимки без размазване, с реалистични цветове, дори и на слаба светлина. Надяваме се да вдъхновим ново поколение фотографи, които да заснемат пътешествията си през нови перспективи.“

Айфеловата кула, Микаел Бък

Във връзка с фантастичните изображения, създадени с Xperia XZ, и доклада Нови Перспективи, главният изпълнителен директор на Световната фотографска организация Скот Грей заяви: “Пейзажната фотография се промени много осезаемо през последното десетилетие и това се дължи основно на достъпността и качеството на камерите най-вече благодарение на смартфоните. Технологиите в камерафоните дават възможност на хората да подобрят своите фотографски умения, но също така, което е и много важно, ги снабдяват с достатъчно висока резолюция, за да могат да направят нещо с този кадър. Възможността за заснемане на спонтанните моменти може наистина да провокира креативността на фотографа, като същевременно осигури уникална снимка за зрителя.

Страхотно е, че фотографите използват различни техники и филтри, но тези уникални изображения, макар че може и да се нуждаят от лека редакция, са достатъчно добри и без сериозна обработка и следователно се получават по-естествени кадри”.

Награждаваният фотограф Луис Салвадо предлага своите топ 5 съвета за заснемане на кадри от нова перспектива това лято:

1. Играйте с цветовете и яркостта – невероятно е колко различна може да изглежда определена сцена с помощта на някои умни трикове на камерата

2. Ако ви е трудно да уловите оригинален кадър, поиграйте си с отразяващи повърхности – малко вода може да трансформира известната забележителност

3. Потърсете красотата в архитектурата около себе си, не само в сградата като цяло. Отделните елементи може да имат много художествени качества

4. Изпробвайте нова перспектива и снимайте обекта от високо или от ниско – не се страхувайте да експериментирате с композиции

5. Използвайте хората и техните силуети, за да дадете усещане за място и време – поиграйте си със задължителната перспектива

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове