НАП проверява базата на "Лукойл" в Росенец

НАП проверява базата на "Лукойл" в Росенец - картинка 1

Най-големите течове на средства са в държавните предприятия, каза Асен Василев

Екип на НАП започва проверка в нефтеното пристанище на "Лукойл" в Росенец, заяви пред Свободна Европа служебният министър на финансите Асен Василев.

"Има постоянни представители на агенция "Митници". В момента там ще бъде сложен и екип на НАП. Говорим с МВР да има и екип на Гранична полиция, така че това представителство там да бъде разширено и да имаме пълна информация какво се случва на територията на пристанище "Росенец", каза още той.

Стана ясно и че в момента текат проверки на измервателни уреди, събира се оперативна информация какво се случва. "Очаквам до седмица-две да имаме много детайлна картина какво се случва", посочи Василев.

Това, което според него е интересно хората да знаят, е, че "Лукойл" не са обжалвали решението на съда, с което НАП може да предостави информация, която не противоречи на закона.

"Проблемът със закона е, че той казва – информация относно обороти, наложени глоби и т.н. представлява данъчна тайна", добави той. 

Според него една от причините "Лукойл" да не обжалва, е, че в момента на обжалването това влиза в съда и става обществена информация, а до момента на обжалването не е публична информация.

"Тоест решението не е обжалвано според мен точно за да не станат тези данни обществена информация", категоричен е Василев.

На въпрос дали в компанията има открити нарушения министърът отговори, че това е обект на данъчната тайна, "за която ако Ви отговоря в момента, господин Гешев ще бъде в моя офис утре".

От думите на Василев стана ясно, че до края на седмицата списъкът с фирмите, които имат големи касови наличности, ще бъде обновен и качен на сайта на ведомството.  

Министърът посочи, че най-големите течове са в държавните предприятия, които не възлагат по линия на обществените поръчки:

"Те си правят вътрешни процедури, по които правят възлагане".

Василев заяви още, че само за миналата година са похарчени между 7 и 8 млрд. лева без обществени поръчки. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове