Нападение с нож край църква в Ница: три жертви и няколко ранени

Нападение с нож край църква в Ница: три жертви и няколко ранени - картинка 1

Кметът на града определи атаката като терористичен акт, извършен от ислямофашист

Трима души са убити, а няколко са ранени след нападение с нож в църква във френския град Ница, предаде Ройтерс. Нападателят е нахлул в местната църква и е обезглавил трима души, включително жена. 

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви, че се провежда полицейска операция, а кметът на Ница Кристиан Естрози обяви, че заподозреният е арестуван. 

Естрози определи убийството като терористичен акт, извършен от ислямофашист

Нападението се случва на фона на крайното изостряне на отношенията между Турция и Франция и само два дни след като "Шарли Ебдо" окарикатури турския президент Реджеп Ердоган на корицата си. Началото на този процес пък бе даден от убийството на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен в Париж от ислямист, след като показа карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяването. 

Френският президент Еманюел Макрон се обяви в защита свободата на словото и по-конкретно - за правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед.

"Пати е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще, но Франция няма да се откаже от своите карикатуристи", заяви още Макрон.

Заради думите на френския президент турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че "Макрон има нужда от психиатър".

Все още не е ясно дали атаката в Ница е свързана с убийството на Пати. 

След острите реплики от страна на Ердоган към Макрон, френското правителство привика турския посланик.

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

"Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор", написа в Туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по повод на карикатурата, ден след като френското сатирично списание "Шарли Ебдо" я публикува.

Турция се закани да предприеме и "съдебни и дипломатически действия".

Ердоган призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Еманюел Макрон за отношението към мюсюлманите и исляма.

Освен в Турция и няколко държави в Близкия изток обявиха бойкот на френските стоки. В някои от тях се проведоха и демонстрации срещу Макрон. На този фон президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че свободата на словото трябва да спре, ако обижда мюсюлманите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове