Напредък в преговорите между Иран и Саудитска Арабия

Напредък в преговорите между Иран и Саудитска Арабия - картинка 1

"Иран е съседна държава. Надяваме се, че нашите разговори ще доведат до осезаеми резултати, които ще позволят изграждане на доверие", казва саудитският крал във видеообръщение към Общото събрание на ООН

Разговорите през последните месеци между Иран и Саудитска Арабия - съперници в тежка категория в Близкия изток, доведоха до "сериозен напредък" по въпросите за сигурността в Персийския залив, заяви днес ирански представител, цитиран от официалната агенция ИРНА и Франс прес.

Започнали при управлението на умерения ирански президент Хасан Рохани и станали публично достояние за първи път през април, разговорите продължиха, след като неговият ултраконсервативен приемник Ебрахим Раиси встъпи в длъжност през август, каза говорителят на иранската външно министерство Саид Хатибзаде.

Шиитски Иран и сунитската Саудитска Арабия, чиито дипломатически отношения са прекъснати от януари 2016 г., от десетилетия се обвиняват взаимно в дестабилизиране на Близкия изток.

"Сериозен напредък беше постигнат по отношение на сигурността в Персийския залив", каза Хатибзаде, говорейки пред репортери в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

Говорителят определи тези дискусии като "добри" и призова проблемите в региона да бъдат решавани от засегнатите страни, без чужда намеса.

Двете страни се противопоставят по повечето регионални въпроси, включително войната в Йемен, а Рияд е обезпокоен от ядрената програма на Иран, който е подозиран, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Техеран твърди, че ядрената му програма е предназначена изключително за мирни цели.

Саудитското кралство е съюзник на САЩ, които са враг на Иран, отбелязва АФП.

"Иран е съседна държава. Надяваме се, че нашите разговори ще доведат до осезаеми резултати, които ще позволят изграждане на доверие" и ще съживят двустранното "сътрудничество", каза вчера саудитският крал Салман в предварително записано видеообръщение пред Общото събрание на ООН.

Кралят отново призова Техеран да "прекрати всички форми на подкрепа" за въоръжените групировки в региона и потвърди подкрепата на кралството за "международните усилия, целящи да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия".

БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове