Няколко филма за расизма и идентичността

Няколко филма за расизма и идентичността - картинка 1

Ще разгледаме няколко значими филма, които разглеждат темите

Ситуацията с представянето на малцинствата на екрана си остава далеч от идеала, но благодарение на непрестанните разговори – все пак има някакъв прогрес. Ще разгледаме няколко значими филма, които разглеждат темите за расизма и идентичността.

BLACKKKLANSMAN

Режисьор: Спайк Лий

Адам Драйвър, който тази есен се появи във филма "Човекът, който уби Дон Кихот", се включи и в криминалната комедия на Спайк Лий с максимално абсурдна завръзка.

Филмът е заснет по реална история в близкото минало – на афроамериканския полицай Уошингтон и на неговия еврейски колега Драйвър им предстои да се внедрят в ку-клукс-клан, под прикритие.

След премиерата в Кан филмът се радва на 6-минутни овации, които приветстват триумфалното завръщане на режисьора Спайк Лий след 20-годишно затишие.

Според критиците супер смешната и напълно актуална история, дори и през 2018 година, има огромни шансове да спечели Оскарите догодина.

PARIAH

Режисьор: Ди Рийс

Осъзнаването на своята хомосексуалност винаги е бил болезнен процес за афроамериканските подрастващи – до ден днешен шансовете им да бъдат отлъчени от семейството и от общността са много големи. "Pariah" дава толкова жесток, колкото и интимен поглед на пътя младото момиче да се открие. Макар зрителят още от самото начало да няма никакво съмнение за ориентацията на Елайк, на героинята й отнема известно време, за да си признае пред строгата и религиозна майка.  

HIDDEN FIGURES

Режисьор: Тиъдър Мелфи

Реалната история на трите афроамерикански жени, които работят във времената на космическите надпревари в NASA. Именно благодарение на услията на математика Кетрин Джонсън и двете й колежки, Дороти Уон и Мери Джексън, Джон Глен става първият космонавт, който направил орбитален полет. И всичко става факт, докато Джонсън, независимо от своята безупречна работа, всеки ден трябвало да извървява километър в посока, за да отиде до тоалетна за такива "като нея".

HUSTLE & FLOW

Режисьор: Крег Брюър

Една от първите значими роли на Терънс Хауърд след 30 филма в кариерата му. За разлика от масата филми за рапа, действието не се развива в Ню Йорк или Лос Анджелис, а на юг в Мъмфис, щата Тенеси. Хауърд играе като сутеньор и наркодилър, който иска да промени хода на нещата и да стане музикант. За това трябва да му помогне продуцентът Антъни Андерсън. Всеки ден Диджей трябва да избира между това как да върже двата края и да довърши демо записите.

FRUITVALE STATION

Режисьор: Райън Куглър

Филмът е заснет по мотивите на Оскар Грант – през 2009-та полицай го застрелва в гръб на гарата в Окленд. Главната роля изпълнява Майкъл Б. Джордан – заедно с режисьора Райън Куглър ще заснемат 3 важни картини през своята кариера. Двамата приемат много лично убийството на Грант – афроамериканските мъже страдат заради полицейския произвол и жестокостта в САЩ. Показвайки последните часове от живота на Грант, картината, най-накрая му връща човечността, а неизбежният край, който е известен още от самото начало, прави гледането на филма почти невъзможно.

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Режисьор: Бен Зайтлин

Сълзливата дистопична драма на дебютана Бен Зайтлин преминава всички зрителски очаквания, въпреки че преди да излезе на екран успява да вземе гранд при на "Сънденс". Никой не можа да предположи, че филм за края на света, заснет с камера на мобилен телефон, с непрофесионални актьори, ще бъде номиниран за четири награди "Оскар", включително и за най-добър режисьор. И въпреки всичко, историята на 6-годишната Хъшпъпи, която търси майка си във времена, когато светът е надолу с главата, не оставя нито един от зрителите равнодушен.

източник: seen.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове