Отвличането на полет LZ-013

Отвличането на полет LZ-013 - картинка 1

Как четирима българи опитаха да стигнат до Виена, но се озоваха във Варна

На 7 март 1983 г. е направен e опит за отвличане на самолет (полет № LZ-013) на БГА Балкан (София - Варна).

Справка на Държавна сигурност сочи, че до 1983 г. у нас има общо 10 случая на принудително отклоняване на български самолети или опити за отвличане. В 7 от тях похитители са били български граждани, опитали да превземат български самолети, а в 3 от случаите турски граждани са извършили опити за отвличане на турски самолети на наша територия.

На 7 март около 20 минути след излитането на самолета четирима български граждани - 20-годишните Валентин Тодоров Иванов, войник в едно от секретните поделения на армията, и Лъчезар Генчев Иванов, както и 22-годишните Красин Христов Генчев и Ивайло Атанасов Владимиров, извадили джобни ножчета с дължина на острието 7-9 см, и задържали стюардесата, като отправили искане към екипажа да отклонят полета към Виена.

Командирът след съгласуване с наземните служби в София и Варна излъгал, че лети към Виена, а всъщност приземил самолета във Варна. Там четиримата били обезвредени, като единият е бил застрелян, защото застрашил живота на стюардесата.

Всъщност първият случай на отвличане на самолет в България е на 30 юни 1948 г., ден след като Българската гражданска авиация навършва година от създаването си и от пускането на първата редовна пътническа линия София-Бургас. В чест на първата годишнина самолетната линия става София-Варна-Бургас-София. По нея лети пътнически самолет на „Табсо” - „Юнкерс 52”. Екипажът е от двама пилоти, радист и борден инженер. По онова време още не е имало стюардеси. Похитителят е бившият царски офицер от военновъздушните сили Станимир Михалакев, отзован от поста му на военен аташе в Букурещ и пенсиониран на 39 години. Бившият летец се качва във Варна. В Бургас на самолета се качват още две семейства и трима мъже. Така конспираторите стават общо 9 от 179 пътника в самолета и носят със себе си шест пистолета. Отклоняват самолета към Турция. Когато обаче кацат на летището Ешеликьой, там ги чакат вече няколкостотин войници, преводачи, лекари и камионетка за ранените. Атентаторите се предават на турските власти и искат политическо убежище.

Българското правителство изпраща нота, в която иска похитителите да му бъдат предадени, но в Истанбул е организиран съдебен процес, който на 14 юли 1948 г. оправдава атентаторите като политически бегълци, действали при самоотбрана.

На 11 юли 2015 г. един от четиримата похитители на полет LZ-013 - Лъчезар Иванов - Терориста се самоубива в столичния квартал Бояна.  52-годишният мъж с прякор Лъчо Терориста, който е и сред първите основатели на групировката ВИС, се гръмнал рано сутринта със законния си пистолет „Смит и Уесън”. Той опрял дулото до дясното си слепоочие и дръпнал спусъка, докато стоял на включен двигател в баровския си джип „Ауди Q7. Куршумът пробил лявото странично стъкло на возилото и изпаднал в тревата.

И други забележителни събития от днешната дата:

161 г. - Римският император Антонин Пий умира и е наследен едновременно от Марк Аврелий и Луций Вер, което е прецедент до този момент в Римската империя.
321 г. - Император Константин I Велики издава декрет че денят на Sol Invictus (неделя) е ден за почивка в Империята.
1530 г. - Папата отказва да узакони развода на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска и да признае брака му с Ан Болейн, което става формален повод за създаването на англиканската църква.
1798 г. - Френската армия влиза в Рим.
1814 г. - В битката при Краон армията на Наполеон Бонапарт побеждава руските и пруските военни сили.
1876 г. - Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон.
1912 г. - Руал Амундсен официално съобщава, че неговата експедиция е достигнала Южния полюс на 14 декември 1911 г.
1918 г. - Първа световна война: Финландия влиза в съюз с Германия.
1936 г. - Германия нарушава Локарнския пакт и Версайския договор, като окупира наново демитализираната Рейнска област.
1945 г. - Втората световна война: Американски армейски части овладяват моста над река Рейн, с което се ускорява настъплението срещу Берлин.
1947 г. - Възстановени са дипломатическите отношения между България и Австрия.
1950 г. - Студената война: СССР прави изявление, в което отрича, че Клаус Фукс е работил като съветски шпионин.
1965 г. - За първи път в Канада в римокатолически църкви са извършени богослужения на английски език.
1966 г. - Президентът на Франция Шарл де Гол обявява намерението на страната да напусне НАТО.
1980 г. - Маргьорит Юрсенар е първата жена избрана за член на Френската академия.
1983 г. - Направен e опит за отвличане на самолет (полет № LZ-013) от БГА Балкан (София - Варна).
1989 г. - Иран скъсва дипломатически отношения с Великобритания по повод на издадените в кралството Сатанински строфи на Салман Рушди.
1996 г. - Формиран е първият демократично избран палестински парламент.
2002 г. - Открити са Деветите зимни параолимпийски игри в Солт Лейк Сити.
2009 г. - Изстрелян е космическият телескоп Кеплер, проектиран да открива земеподобни планети в орбита на други звезди.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове