Пазете личните си данни!

Пазете личните си данни! - картинка 1

Днес е Европейски ден за защита на личните данни

На 28 януари 1981 г. е приет първият международен правнозадължителен документ в тази област – Конвенция № 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. Комитетът на министрите на Съвета на Европа отбелязва датата като официален повод за честване със свое решение от 26 април 2006 г.
Защитата на личните данни е регламентирана и в правото на Европейския съюз /ЕС/ с Директива 95/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни. 


Българският Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД) е приет през 2002 г. и неколкократно изменен и подобрен през следващите години. В закона е дадено определение на понятието „лични данни”, предвидени са принципи за тяхното добросъвестно обработване и основания, на които могат да бъдат обработвани /събирани, използвани, предавани и пр./. По правило данните могат да се ползват със съгласието на съответния човек, а без него – само в изрично предвидените от закона случаи.

Публичните институции и другите организации са длъжни да спазват правилата на закона при работа с лични данни и да се регистрират като администратори на данни. В тези случаи те трябва да оповестят информация какви данни събират, по какъв начин, с каква цел и на какви категории администратори ги предоставят. Законосъобразността на обработването на лични данни се контролира от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която разглежда жалби, дава предписания, отправя препоръки, приема решения и становища, извършва проверки, налага глоби и др. Сериозният обем работа, извършен от комисията през годините, може да се види в годишните отчети и информационния й бюлетин.

С какво още е забележителен днешният ден:

1644 г. - Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер.

1687 г. - В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви животни.
1738 г. - В Лондон започва строителството на Уестминстърския мост.
1820 г. - Руска експедиция начело с Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев приближава брега на Антарктида.
1871 г. - Пада Парижката комуна.
1895 г. - Обнародван е Закон за насърчение на местната индустрия, който дава тласък на българското промишлено производство.
1935 г. - Исландия става първата страна в света, легализирала аборта.
1935 г. - В Германия е произведен първият изкуствен изумруд.
1937 г. - По нареждане на Сталин в Москва е арестуван Кръстьо Раковски по обвинение "за участие в контрареволюционна терористична организация".
1938 г. - Рудолф Карачола поставя рекорд за най-бързата официално отчетена скорост на обществен път - 432.7 км/ч с автомобил Мерцедес-Бенц W195 Rekordwagen.
1939 г. - Алберт Айнщайн обявява, че новооткритият химичен елемент уран може да бъде използван като мощен източник на енергия, което се използва за създаването на атомната бомба.

1946 г. - В Русе е открито Висше техническо училище, днешния Русенски университет.
1956 г. - Елвис Пресли се появява за пръв път по телевизията.
1981 г. - Държавите членки на Съвета на Европа подписват Конвенция 108 за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
1985 г. - ЦК на БКП отчита, че преименуването на турците в България е приключило, с което се поставя началото на "възродителен процес".
1986 г. - Космическата совалка на САЩ "Челинджър" се взривява 73 секунди след своето десето излитане, при което загиват всичките седем астронавти на борда.
1988 г. - Върховният съд на Канада обявява за противоконституционен закона, който забранява абортите.
1998 г. - Открита е първата отсечка на Софийското метро - от бул. Сливница до бул. Константин Величков, с дължина 6,5 км и 5 станции.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове