По дирите на безследно изчезналите...

По дирите на безследно изчезналите... - картинка 1

Всяка година се съобщава за милиони безследно изчезнали хора в различни части на света, по-голямата част от които така и никога не са откривани

„По дирята на безследно изчезналите“ е български игрален филм на режисьора Маргарит Николов, по сценарий на Николай Христозов. Излъчен е като сериал по БНТ през 1979 г. Сюжетът ни пренася във времето на т.нар. "Бял терор" от 1923-1925, когато по времето на режима на Александър Цанков са избити хиляди прогресивни хора в България.

В списъка на "изчезналите без следа" са включени членове на Комунистическата партия,

но също така и либерални интелектуалци като журналистът Йосиф Хербст, депутатът Тодор Страшимиров, брат на известния писател Антон Страшимиров,

поетите Гео Милев и Христо Ясенов, много учители и хора на изкуството.

Филмът започва с надписа:

"В този филм имената и словото са автентични"...

Сценарият е базиран на писмени доказателства, представени със средствата на кинематографията, за ужасните престъпления в България през 20-те години на миналия век.

През 1953 г. край някогашните казарми на Илиянския форт е открит масов гроб с останките на няколко души, които са били убити без съд и присъда. Сред костите е открит череп със синьо изкуствено око в него - протезата, която Гео Милев носи, след тежко раняване през Първата световна война. През 1954 г. някои от палачите на безследно изчезналите са изправени пред Върховния съд. По дело №634 обвиняеми са генерал Иван Вълков заедно с полковниците Димитър Порков, Иван Кефсизов, Тома Прендов, Гроздан Грозданов, Илия Ковачев, Пенчо Сарафов, Кирил Стефанов и Александър Христов. На скамейката са още подполковник Цвятко Николов, майор Петър Сапунов и капитан Стилиян Тошев. Тук е и Александър Петрович, шофьор на зловеща камионетка.

За съжаление, това е само епизод първи на зловещия терор, станал причина за изчезването без следа на стотици хиляди българи само в последните 80-90 години.

Част тях са жертви на Белия, други на Червения терор след 9 IX 1944 г., трети изчезват по-късно в комунистическите Лагери на смъртта. 

В най-новата ни история няколко десетки граждани на България изчезват безследно всяка година, най-вероятно жертви на криминална престъпност и трафик на хора. Без да сме във война или във военно положение...

По данни на правозащитни организации, извън зоните на войни в момента, най-много хора изчезват без следа в съседна Турция.

Светът отбелязва днес Международния ден на безследно изчезналите.

Той се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.

Вижте с какво друго ще бъде запомнен 30 август в историята:

1040 г. - България под византийско робство: Избухва въстанието на Петър Делян.

1721 г. - С подписването на Нищадския мирен договор между Русия и Швеция завършва Северната война.
1787 г. - Кралят на Франция Луи XVI разпуска парламента.
1881 г. - В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия.

1907 г. - В София е открит Паметникът на Цар Освободител.

1914 г. - Първата световна война: Германски военни самолети започват бомбардировки на Париж.
1924 г. - В София е осветен храм-паметникът „Св. Александър Невски".
1933 г. - Създадена е френската авиокомпания Air France.

1945 г. - Британските сили освобождават Хонконг от японска окупация.
1952 г. - Осъществен е първият полет на британски бомбардировач Avro Vulcan, използван от Кралските военно-въздушни сили в периода от 1953 до 1984 година.

1956 г. - България установява дипломатически отношения с Тунис.
1963 г. - Влиза в употреба гореща линия между президентите на СССР и САЩ.
1973 г. - В Кения е забранен ловът на слонове.
1974 г. - Експресът Белград-Дортмунд дерайлира в Загреб, при което загиват 153 пътници.
1984 г. - При бомбен атентат на жп гара в Пловдив загива една жена, а 42 души са ранени.

1987 г. - Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина - 2,09 метра.


1991 г. - Азербайджан обявява независимостта си от СССР.
1992 г. - Президентът Желю Желев дава пресконференция, известна като „Боянски ливади", на която критикува правителството с министър-председател Филип Димитров.

1995 г. - НАТО стартира операция „Преднамерена сила" срещу армията на Република Сръбска, която заплашва да атакува обозначените от ООН „безопасни зони" в Босна и Херцеговина.

1999 г. - В Източен Тимор се провежда референдум, в който огромното мнозинство подкрепя обявяването на независимост от Индонезия (което е постигнато едва на 20 май 2002 г.).

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове