„Празен и затревен“. Как изглежда язовир, ремонтиран за няколко милиона

„Празен и затревен“. Как изглежда язовир, ремонтиран за няколко милиона - картинка 1

Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“

 

Язовир „Пазар дере“ е празен и затревен. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод обвиненията на бившия министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов, че язовирът е бил източен умишлено, за да се направи репортаж.

Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“, каза в събота Петков и показа кадри от язовира. В отговор представители от ГЕРБ го обвиниха, че съоръжението е било източено в началото юни с предизборна цел.

В понеделник Петков изнесе данни за още два язовира, които стоят празни. Те също са ремонтирани от дъщерното на Държавната консолидационна компания (ДКК) дружество "Монтажи". „Не само, че съм изпуснал язовирите, но и съм ги затревил“, каза Петков.

Проверката на икономическото министерство показва, че язовирите „Пазар дере“, „Златин войвода“ 3 и 4 са предадени от фирма "Монтажи" и платени от ДКК на 31 декември 2020 г. Ремонтът на язовир "Пазар дере" струва 2,350 млн. лева, на "Златин войвода 3" - 1,913 млн.лева, на "Златин войвода 4" - 547 000 лева, съобщи Петков.

И до този момент обаче те не са предадени от ДКК на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“. Това означава, че те все още се водят, че са в ремонт и не могат да бъдат използвани.

„Язовирите не са влезли в експлоатация. По закон не могат да бъдат завирявани. В тях не може да има вода“, каза Петков. Според него недовършването на процедурата по предаване означава безстопанственост.

„След всеки голям дъжд водата в тях трябва да се източва, защото те все още се водят в ремонт“, обясни Петков.

Министърът съобщи, че ще поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка на трите съоръжения заради завишените цени на ремонтите.

Министерство на икономиката прави документална проверка по всички договори за ремонт на язовири. Ремонтите на десет язовира са завършени, по 100 в момента се работи. Общо над 400 язовира са за ремонт, за което са осигурени общо 631 млн.лева.

Свободна Европа изпрати въпроси до ДКК, но не получи отговор. От държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" казаха, че до два дни ще отговорят дали те стопанисват язовир "Пазар дере".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове