Нова астрономическа заплаха дебне Земята, пише британския вестник Daily Star. Нашата звезда се променя и Земята може да бъде ударена от стихийна космическа буря, причинена от поредица огромни експлозии на повърхността на Слънцето, предупреждават учени.

Мощни слънчеви изригвания през последния месец са засечени от редица сателити, сред които и Слънчевата обсерватория на НАСА.

Астрономи от целия свят отново са свидетели на раждането на слънчеви петна с големината на планета, които според тях са причинени от още по-голямо изригване под повърхността на Слънцето.

Въпросните масови изригвания генерират потоци плазма, насочени към Земята. Въпреки, че не достигат нашата планета, те създават "слънчево цунами", което вероятно ще се "блъсне" в земната магнитосфера.

Според експерти и астрономи, вълните от свръхмощен газ достигат планетата ни  и се сблъскват с й магнитното поле, което засега предпазва Земята. Не е съвсем ясно обаче колко мощна атака може да отблъсне този предпазен "щит", заради който на планетата има живот. Нещо повече - учените са установили, че някои от слънчевите изригвания пораждат "верижна реакция" от все по-мощни експлозии на повърхността на звездата.

Отдавна е известно, че след като изгорят ядреното си гориво в ядрото, звезди като Слънцето неизбежно се разширяват в гигантска експлозия, която астрономите регистрират като свръхнова. След това те се свиват в бързо въртящ се пулсар и след милиарди години умират, превръщайки се в малки по обем, но с огромна маса студени джуджета.
Засега науката смята, че на Слънцето му предстоят още няколко милиарда години, преди да премине през този финален етап от живота на всяка звезда. Но според последните проучвания това може да стане и инцидентно, в резултат на сблъсък на звездата с друг космичеки обект, като комета или астероид.

Учените смятат, че има връзка между някои от мощните експлозии и падналите на повърхността на Слънцето космически тела. Нещо повече - колкото е по-голям и плътен е обектът, толкова по-силна е експлозията и толкова по-продължителна верижна реакция следва. Т.е. съвсем не е ясно до какво може да доведе сблъсък с голяма комета, например. Ако нещо подобно се случи, напълно е възможно предизвикания взрив да доведе до изхвърляне на огромни количества хелий в космос, критичната маса на звездата да намалее и това да доведе до превръщането и в свръхнова.
А най-лошото е, че това нито има как да го предвидим, нито как да го спрем, а не може и да избягаме. засега...