Проевропейската кандидатка води на изборите за президент на Молдова

Проевропейската кандидатка води на изборите за президент на Молдова - картинка 1

След първия тур Централната избирателна комисия на Молдова съобщи, че Санду е спечелила 36% от гласовете, а Додон е получил 32,7%

Прозападната кандидатка за президент на Молдова Мая Санду води пред настоящия проруски президент Игор Додон след първия тур на изборите, проведен в неделя. Тя не успя да събере повече от половината от всички подадени гласове и затова ще има балотаж на 15 ноември.

Социологическите проучвания предвиждаха, че Додон ще има по-висок резултат в първия тур на изборите и затова фактът, че Мая Санду събира повече гласове, е определян от наблюдателите като изненада. Централната избирателна комисия на Молдова съобщи, че Санду е спечелила 36% от гласовете, а Додон е получил 32,7% при почти 100% преброени бюлетини.

През 2016 г. Додон беше избран за президент с по-малко от 5% разлика пред Санду на балотаж. Изборите тогава бяха белязани от сигнали за измами.

Мая Санду е бивш премиер на Молдова и има опит като икономист в Световната банка. Предизборната ѝ кампания беше съсредоточена върху борбата с корупцията и сближаването с Европейския съюз и съседна Румъния. Игор Додон е настоящият президент на Молдова. Предизборната му платформа беше основана на обещания за „стабилност“ и икономическо сближаване с Русия.

Поляризацията между привържениците на по-тесни връзки с Русия и желаещите сближаване с Европейския съюз е характерна за политическия пейзаж в Молдова.

Страната е една от най-бедните в Европа. До Втората световна война по-голяма част от територията ѝ е била част от Румъния. След това е анексирана от Съветския съюз и остава част от него до 1991 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове