Противовъзпалителните лекарства - опасни за бременната

Противовъзпалителните лекарства - опасни за бременната - картинка 1

След шестия месец носят риск за бебето в утробата

Националната агенция за контрол на лекарствата на Франция ANSM предупреждава бременните жени да не пият нестероидни противовъзпалителни лекарства. 
Някои от тях са популярни, отпускат се без рецепта и масово се използват за понижаване на температурата или срещу болки и възпаления.
Ако обаче бременната в 6-ия месец прибегне до подобни медикаменти, излага на риск бебето си.

Дори и един път да пие лекарства от тази група, бебето в утробата може да получи бъбречни и сърдечносъдови усложнения, които да доведат до фатален изход, твърдят от  ANSM.

Специалистите акцентират върху препоръките към лекарите и най-вече към бременните да не вземат такива лекарства, особено след втората половина на бременността, „без значение по какъв начин – орален, инжекционен или през кожата.“

Проблемът е, че тези лекарства се купуват без рецепта и са популярни с търговските си наименования като например: аспирин, нурофен, аулин, аналгин и много други.
Тези нестероидни противовъзпалителни лекарства облекчават болката, възпалението на ставите и се вземат най-често при обичайни простуди, треска и висока температура.

В листовката, която придружава медикаментите, не се посочва, че са опасни и, че не бива да се приемат след 6-ия месец на бременността, алармират френските власти.
А често тези лекарства се вземат, без въобще жената да се консултира с лекар и без те да са предписани специално за нея.

Специалисти от ANSM уточняват, че бременната и до 5-ия месец също не бива да ги пие, освен, „ако не е крайно наложително, в малки дози и за кратък период от време“.

Мона Василева/ noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове