Рига - пищната столица на арт нуво

Рига - пищната столица на арт нуво - картинка 1

Вдъхновен от природата и нейните форми, революционният стил се прилага в живопис, скулптура, илюстрация, бижута, интериорен дизайн и най-вече архитектура

Движението Арт Нуво започна през 1890-те години, носейки идеята, че изкуството трябва да бъде част от всичко около нас.

Вдъхновен от природата и нейните форми, революционният стил се прилага в живопис, скулптура, илюстрация, бижута, интериорен дизайн и най-вече архитектура.

Той се появява за първи път в Англия и скоро се разпространява из цяла Европа и Съединените щати, посочва VintageNews.

Наричан по различен начин в различните страни, последният термин Art Nouveau се използва за първи път в Париж, произтичащ от думите ново изкуство на френски.

Популярността му започва да намалява до 1910 г., но примери за тази красива архитектурна форма все още са сред най-популярните в туристическите центрове в Европа.

Брюксел, Барселона, Париж, Виена – във всички тях има много известни арт нуво сгради. Има обаче друг град в Европа, който притежава най-голямата колекция от сгради в стил Арт Нуво в света – и това е Рига.

Столицата на Латвия е основана през 1201 г. и е най-големият град в балтийските държави. Дом на една трета от населението на Латвия, центърът на този красив град е обявен за част от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

Изпълнена с ар нуво и дървена архитектура от 19 век, Рига привлича все повече посетители всяка година, най-вече заради евтините полети, които Латвия е установила между столицата си и други европейски градове.

Броят на сградите "Арт нуво" в Рига е някъде около 800. Той е резултат от икономическия и демографски бум, който градът преживява в края на XIX и началото на ХХ в., докато стилът е във върха на своята популярност.

Разширението на Рига означава разрушаване на старите укрепления, които заобикалят средновековното ядро на града, и изграждането на нови сгради, булеварди и градини на тяхно място.

Богатите граждани използват парите си за изграждане на внушителни сгради, докато местните архитекти творят в новия стил, който е особено популярен по онова време.

По-голямата част от сградите са построени в централната част на града. Михаил Айзенщайн и Константин Пекенс са двамата най-забележителни архитекти в Рига, които отговарят за почти половината от сградите в стил "Арт нуво".

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове