Русия прави военна база на Червено море в Судан

Русия прави военна база на Червено море в Судан - картинка 1

Съоръжението ще може да приема кораби с ядрено задвижване и 300 души персонал

Русия планира да изгради военноморска база в Судан съгласно проект на споразумение между двете държави, предаде "Свободна Европа".

То ще позволи на Русия да създаде военноморска логистична база в Судан за ремонт и снабдяване на военни кораби, както и да осигури почивка на моряците, се казва в документа, публикуван на 11 ноември на уебсайта на руското правителство, след като премиерът Михаил Мишустин го одобри.

Военноморска база в Судан ще разшири руското влияние в Североизточна Африка по жизненоважни морски пътища в Червено море и пролива Баб ел-Мандеб, отбелязва "Свободна Европа".

 

В проектоспоразумението се казва, че до 300 военни и четири военни кораба могат да пребивават в базата, включително кораби със системи за ядрено задвижване.

Русия има икономически и геополитически интереси в Судан - страна, богата на петрол и други полезни изкопаеми.

Судан е и един от най-големите вносители на руско оръжие в Африка.

 

Споразумението гласи, че Русия е готова да достави безплатно оръжие и военна техника на Судан, за да поддържа противовъздушната отбрана на суданската военноморска база в Порт Судан, където ще бъде построено руското военно съоръжение.

Икономическата криза в Судан се задълбочи след свалянето на дългогодишния диктатор Омар ал Башир през 2019 г. в резултат на преврат, който остави страната в ръцете на съвместно гражданско-военно преходно правителство, което се стреми да сложи край на международната изолация на Судан.

Башир по-рано беше помолил Русия да построи база на Червено море през 2017 г. - отчасти поради притеснения от САЩ.

 

През миналия месец САЩ обявиха плановете си да заличат Судан от списъка си с държавни спонсори на тероризма като част от дипломатическото отваряне между Хартум и Вашингтон след свалянето на Башир.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също са основни играчи в Судан, които предоставят финансова помощ на новото правителство.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове