Руска агентура прониква по съседски в РС Македония

Руска агентура прониква по съседски в РС Македония - картинка 1

Президентът Стево Пендаровски отказа да посочи държавата, която служи за московска база

Русия се меси във вътрешните работи на Северна Македония със свои агенти. Политически субекти се финансират от Москва, каза президентът Стево Пендаровски в интервю за "Фокус", коментирайки изказването на ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров, който заяви, че настроенията на македонския народ са в противоречие с евроатлантическия курс на политическия елит.

Според президента това са провокативни изказвания, които са част от политическата пропаганда, предаде БГНЕС.

„Всички държавни институции знаят, че Русия се меси във вътрешните ни работи. Последно с интензивно участие чрез свои хора, свои политически субекти, свои инсталации. От съседство идват хора, които са руски агенти, тоест хора на руска служба. Не мога да оповестя публично откъде точно идват, защото това е чувствителна информация", каза Пендаровски.

От съседните на РС Македония държави единствено Сърбия запазва топли отношения с Москва. Освен това не е тайна традиционното сръбско влияние върху скопския политически елит.

Пендаровски разкри, че сред компетентните органи има информация за хора, дошли да провокират последните граждански протести, но и за финансиране на "някои политически субекти". Протестите бяха срещу предложената от Франция преговорна рамка на РС Македония с ЕС, която опозицията определи като "българизация".

Наистина е странно, че няколко дни след руската инвазия в Украйна левицата извика руския посланик в парламента и го почете за приноса му в двустранните отношения, което е безпрецедентно. Това не се е случвало в нито един европейски парламент, посочи Пендаровски в интервюто за "Фокус".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове