САЩ и Германия са се разбрали за "Северен поток -2"

САЩ и Германия са се разбрали за "Северен поток -2" - картинка 1

Сделката за газопровода включва и значително плащане за Украйна, както и гаранции, че руският природен газ ще продължи да тече на запад през Украйна и след 2024 г.

САЩ и Германия са постигнали споразумение за бъдещето на газопровода "Северен поток - 2". Новината бе съобщена от Виктория Нюланд, държавен секретар по политическите въпроси, по време на изслушване в сенатската Комисия по външни работи.  Подробности ще бъдат обявени допълнително.

"Днес ще обнародваме споразумението, което постигнахме с германското правителството. Мога да предоставя пред вас ред детайли", е казала Нюланд по време на изслушването, като е посочила, че Берлин се е ангажирал да предприема мерки, включително и да налага санкции, в случай че Москва ограничава доставките на енергоносители", съобщава ТАСС.

"РИА Новости" "допълва, че Нюланд е информирала конгресмените, че споразумението за Северен поток 2" предвижда Германия да оказва натиск на целия ЕС за предприемане на санкции и за ограничаване на руския енергийен експорт в Европа, ако Русия използва енергията като оръжие.  

Според "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" "сделката" за газопровода включва и значително плащане за Украйна, както и гаранции, че руският природен газ ще продължи да тече на запад през Украйна и след 2024 г.  Опасенията на Киев са, че Русия ще спре преноса през  Украйна, за да си спести плащането на транзитни такси. 

Подробностите по споразумението ще бъдат съобщени по-късно тази вечер, след като за него бъдат информирани правителствата на Полша и Украйна - най-големите противници на "Север поток - 2".  

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове