САЩ обмислят субсидии и данъчни стимули, за да върнат производства от Китай

САЩ обмислят субсидии и данъчни стимули, за да върнат производства от Китай - картинка 1

Най-горе в списъка са лекарствата и стоките с двойна употреба

Данъчни, ваканции, нови правила, субсидии. Това са част от средствата, които администрацията на Доналд Тръмп обмисля, за да върне производствата на американски компании от Китай у дома, пише днес Ройтерс.

Тръмп отдавна иска да реиндустриализира Съединените щати и очевидно това ще бъде един от акцентите в кампанията му да президентските избори на 3 ноември. Неговите избиратели са главно "сини яки" в т.нар. ръждив пояс на западналата индустрия, която е затворила или изнесла производства на изток заради по-ниската себестойност. Президентската администрация обаче още се чуди кой е най-добрият начин да обърне тенденцията. Затова конкретни мерки в следващия пакет с икономически стимули на правителството не се предвиждат. 

 

Една от идеите е за специален фонд от $25 милиарда, който да субсидира производствата, върнати в САЩ. Това обаче може да се окаже нож с две остриета в изборната година. Не всички данъкоплатци може да се доволни, че насред кризата правителството харчи парите им, за да върне у дома тези, които са напуснали САЩ за по-изгодни условия навън. 

 

Друг вариант е вместо субсидии завърналите се в САЩ производства да бъдат облагодетелствани с данъчни облекчения и ваканции. И двете обаче може да влязат в противоречие с правилата на Световната търговска организация и да предизвикат дела в нея от страна на Китай срещу САЩ.

Както републиканците, така и демократите в Конгреса работят по законодателни инициативи да стимулират бизнеса да произвежда в САЩ и да премахнат зависимостта от вноса от Китай. Сега той представлява 18% от общия внос на САЩ. Най-високо в списъка на законодателите са лекарствата и стоките с двойна употреба, т.е. важните за отбранителната промишленост.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове