Серийни убийци: Некрофилът бунтар

Серийни убийци: Некрофилът бунтар - картинка 1

Основни неща от живота на психопатът Михаил Новоселов и до ден днешен са загадка

Убийствената серия на Михаил Новоселов започнала през 1977 и приключила чак 1995 година! Основни неща от живота на този уникален психопат и до ден днешен са загадка. Никой не е успял да се добере до негова снимка, не се знае годината на раждането му, както дали е все още жив! Има няколко сигурни неща – заловили са го докато се опитвал да открадне въздушна пушка от стрелбище, а последната му работа била в Душанбе. В местния психодиспансер. Но изявленията и случките, които се описват в тази статия, са истина! Истина е и неговата присъда – “принудителни мерки от медицински характер”, а не смърт!

Новоселов е един от най-прочутите в света некрофилили. Името му се цитира във всички криминални и психиатрични изследвания през последните 20-тина години. Многократно осъжданият Михаил извършил 22 убийства с последваща гавра над трупа на територията на Русия. Сред жертвите са момичета, жени и момчета на възраст между 6 и 50 години. В Таджикистан, където се укривал, Новоселов извършил четири убийства и девет опита за изнасилване на непълнолетни момичета. Природно интелигентен, с широк кръг от интереси, той се представял за професионален фотограф, художник, геолог. Лесно спечелвал доверието на жертвите, а после в някое усамотено място ги убивал. Удрял ги с тежък предмет по главата, тила, задушавал ги, клал – според настроението.

Как човек става маниак? Защо изведнъж започва да убива? Бързо ли обикновените, нормални хора се превръщат в канибали и садисти? Професионалният психолог Александър Бухановский, който е изучавал феномена Чикатило, дава отговор на въпроса: ”Процесът се формира постепенно, не изведнъж, в такова състояние човек изпада след определени обстоятелства, които са повлияли на неговата психика. Но такива обстоятелста на едни действат отрицателно, а други даже не ги отбелязват.”

Михаил Новоселов прекрасно помнел това, което окончателно преобърнало съзнанието му и го превърнало в убиец некрофил. Този “знак от съдбата”, както той философски го наричал, получил след първото освобождаване от затвора. Имал спестени някакви пари и те му дали самочувствие. Решил за първи път да преспи с жена. Избрал красива проститутката за цяла нощ. За нещастие тя напуснала 20 минути по-късно със смях, подигравайки се с мъжкото му достойнство. “Тая ти работа не крик, а и кран не може да я вдигне!” – обяснила тя, хлопвайки вратата. Такова унижение Новоселов не могъл да преживее. Този смях и думите й до края на живота му кънтели в главата. Това, може би, станал повратният момент причина за неговия избор.

Минало време, но поражението от тази нощ Новоселов не можел да забрави, не можел да има и нормални отношения с жените. И ето – веднъж, пристигайки в град Чайковский, Пермска област, той убил близо до някакъв ресторант девойка. Не посмял да я изнасили веднага, изплашил се. Върнал се след два часа, доближил се до студеното тяло и разбрал от какво има нужда.

“Труп! Това е истинско удоволствие. Колкото повече лежи и се отлага, толкова е по- хубав. За да разбереш трябва да опиташ!” – убеждавал по-късно при разпитите Михаил Новоселов. Даже попитал следователя дали някога се е съвокуплявал с шестгодишно момиченце, което е лежало мъртво 2-3 часа на “слънчице”, това шокирало даже него, виделият какво ли не!

Кой бил Новоселов? В зависимост от случая – професионален фотограф, художник, геолог. Все интересни и впечатляващи професии. Естествено, че това привличало и било лесно да се осъществят запознанства. ”Девойче, имате потресаващо изразителни черти на лицето! Никога ли не са Ви снимали за списание?”. Пет минути разговор за това–онова… желязна хватка за гърлото и край.

Както всеки маниак от такъв ранг, Новоселов имал свой “почерк” и своя стандартна схема – удар с нещо тежко зад тила и после удушване. Един път изменил на себе си, когато убил две деца – момче и момиче. Промушил ги с остро заточен електрод, който криел под седалката на велосипеда. Телата на децата потопил в канала, но не забравил да вземе от джобчетата им дъвките, които си били купили. ”- Исках да ги подаря на някого”, казал на разпита.

Възрастта на жертвите нямала особено значение за убиеца. Както се случело – харесва му момченце – убива го и го изнасилва, момиченце- защо не. Възрастна жена? Добре – оправял се и с нея. Никога не забравял да пребърка джобовете! Прибирал всички дреболии, даже носни кърпички и пудриери.

Маниакът можел дълго да избягва възмездието. За разлика от вътрешния му дискомфорт, неговият мозък работел нормално. Имал три фамилии, три паспорта, бил ту Новоселов, ту Светлов, ту Шахрайзиев. Когато се налагало дори използвал характерен акцент. Любимото занимание на Новоселов било да философства, “да прави глобални изводи за живота”. Така той определял своя мисловен процес, който по неговите убеждения бил високоинтелектуален. На разпитите бил много разговорчив, подробно и детайлно разказвал за себе си, за своя вътрешен свят, за неговите несъвършенства. Считал, че светът се е озлобил и всички са станали някак си дяволски жестоки като зверове. “За рубла ще те убият. Това нормално ли е? А аз защо убивах? – философствал Новоселов – Не с лоша мисъл! Полов живот исках. Какво да правя като при мен само с трупове се получава?”. Определението “некрофил” не му харесвало. Най- точно се описвал с думата “бунтар”, че и даже за по-убедително цитирал древният поет Омар Хаям.

В затвора Новоселов попадал не веднъж, но не за сексуални престъпления. Често бягал. Случвало се да го хване амнистия или да го освободят за добро поведение. Умеел малко да рисува и затова в колонията, а после на свобода, рисувал по поръчка на хората всякакви пана – пейзажи, лебеди, дечица, играещи на брега на реката. По думите му – рисувал от душа и се получавало. В живота, утвърденият вече убиец, се държал с хората приветливо и сърдечно. Винаги добре ставало – все намирал къде да пренощува, да го нахранят, да му дадат дреха за из път. В Психиатричната болница в Душанбе, където работил половин година, за него говорят с особена трепетна топлота. Дълбоко порядъчен човек, мил, с голям вътрешен кръгозор.

За задържането на Новоселов милицията няма особено голяма заслуга. Станало случайно заради дреболия. В градския парк на Душанбе той се опитал да открадне от стрелбището пневматична пушка! Задържали го в следствения изолатор. Тъкмо завели рутинно углавно дело срещу неуспелия крадец, когато позвънили от съседен район. ”Новоселов при вас ли е? Не го изпускайте от очи! Изпращаме оперативните!”.

“Откраднах две торби сушени кайсии от съседа!” . Така обяснил повишения интерес към своята персона Новоселов. След няколко дни станало ясно – делото не “мирише” на кайсии. Оказало се, че той е заподозрян в три убийства с изнасилвания в Таджикистан. Още на първите разпити заподозреният признал още три там и други 16 в цяла Русия. Може би това било пълна глупост, а може би мания за величие? Но неее! Следствената бригада започнала ексхумация на останките по местата, посочени от Новоселов. Всичко било истина! Географията на “стъпките” му била от Удмуртия до Сибир. ”Ми, по душа съм си пътешественик” – отбелязал простичко убиецът. Явно това помагало в безнаказаността на неговите дела. “Пътешественикът” не може лесно да се проследи и да се установи серийност на убийствата.

По време на следствието Новоселов разказал как веднъж помолил една жена да извика милиция. ”Искам да им кажа много неща” - обяснил на учудената жена. Наскоро бил съден, но не за убийство, а за бягство от затвора. ”Исках да си призная тогава, но не смеех, не можех… В колонията на няколко пъти исках да напиша признания, но дявол знае – явно нямах воля. И замълчах” – споделя маниакът по-късно. Сигурно нямало и смисъл – и да лъже, и да измисля, той знаел, че го чака куршум.

Очаквайки делото в камерата на следствения изолатор, Новоселов помолил за боички. Искал да нарисува по стените нещо светло и жизнерадостно – езеро с лебеди и дечица. Да е красиво. Отказали му. Бунтарът маниак бил осъден на “Принудителни мерки от медицински характер”.

 

Автор: Христинка Тинчева за kriminalnidosieta.com

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове