Шифърът на Леонардо е в очите на Мона Лиза

Шифърът на Леонардо е в очите на Мона Лиза - картинка 1

Символиката се крие навсякъде ...

Учени от италианската Национална комисия за културното наследство увеличиха изображения на очите на Джокондата и откриха вътре закодирани числа и букви. Изглежда, че ренесансовият шедьовър на Леонардо да Винчи съдържа по-големи тайни от усмивката на Мона Лиза.

"Символите не са видими с просто око, но ясно се забелязват през лупа", обясни президентът на комисията Силвано Винчети.

В дясното око се забелязват буквите "LV", които вероятно са инициалите на самия Леонардо. В лявото пък са нанесени по-мистериозни и неясни символи.

"Много е трудно да определим какво има там, но изглежда, че става въпрос за буквите СЕ или В - обясни Винчети. - Не бива да забравяме обаче, че картината е на почти 500 години и линиите не са толкова ясни, колкото когато е била нарисувана."

На моста в задната част на картината се забелязва числото 72, която би могла също да бъде буквата L и цифрата 2.

Напълно в стила на трилъра "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун, откритието било направено, след като друг член на комисията с интересното име Луиджи Борджия попаднал на обвеяна от времето стара книга в един антиквариат.

Изданието отпреди 50 години описвало мистериозните знаци, скрити в дълбоките очи на Мона Лиза и в други творби на гениалния художник и изобретател като "Тайната вечеря".

"Едва започваме разследването, но се надяваме, че ще бръкнем по-дълбоко в тайните на тези картини и ще разкрием нови подробности в най-скоро време - увери Винчети. - Невероятно е, че никой досега не е забелязал тези символи. Първоначалните ни проучвания показват, че няма никаква грешка и те са вложени от самия художник."

Винчети е член на група, която иска от френските власти да ексхумират останките на Леонардо да Винчи, за да се опитат да възстановят точните черти на лицето му и да проверят дали Мона Лиза не е автопортрет, както смятат мнозина.

Според историците, Леонардо е бил хомосексуален и вероятно би изпитал удоволствие от възможността да си поиграе със загадките, като се нарисува в образа на жена и го изпълни с мистериозни символи.

"Да Винчи е придавал специално значение на тази картина и, както знаем, през последните години от живота си я е носил навсякъде със себе си в заключен сандък, - обясни Винчети. - От сигурни източници знаем, че той е вярвал в езотериката и е използвал символи в работите си, за да кодира тайни послания."

Особена пикантност на интригата придава фактът, че буквите и цифрите са нарисувани в зениците - най-тъмната част на очите. Ако художникът бе искал те да са видими за всички, едва ли щеше да ги постави там.

"Въпросът, който следва е - какво означават. Почти сме сигурни, че буквите "LV" са неговият подпис, но другите букви и цифри? Кой знае, може би те даже са любовно послание към образа на картината!" - наля масло в огъня Виченти.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове