Скандал! Къща на ужасите стана сборище на клошари, бандити и наркомани в центъра на София. Кметът на “Оборище” Георги Кузмов нехае

Скандал! Къща на ужасите стана сборище на клошари, бандити и наркомани в центъра на София. Кметът на “Оборище” Георги Кузмов нехае - картинка 1

Язвата, завещана от екс градоначалника Николай Александров и заместника му Арсени Вълчинов, не трогва новата управа на един от най-богатите и лъскави квартали

Надеждите на хората от столичния район “Оборище”, че новият кмет Георги Кузмов най-сетне ще благоволи да разчисти зловещата и застрашително разпадаща се къща на ужасите, за която писахме преди две години, се топят с всеки изминал ден

Призрачното здание с иначе впечатляваща архитектура, съхранило спомена за една отминала епоха, е разположено на ул. “Искър” 18 и ъгъла с “Будапеща”. Зад някога величествената фасада днес се крие отчайваща разруха, а фекалии се стичат като водопад по надупчените стени. Самите те се трошат като халва, а паянтовите стълбища зловещо скърцат под краката на група несретници, превърнали имота в свой дом. Отвън положението е още по-трагично, защото под напора на счупените клони от първия сняг м.г., огромни парчета от фасадата отново се стовариха върху покривите на спрени край тротоара коли, алармираха живущи в съседни кооперации. По думите им, дори в сухо време късове мазилка и керемиди падат ненадейно, с риск да осакатят случайно преминаващ човек. Металните заграждения, поставени от кметството уж да пазят минувачите, не помагат особено.

Но не това е поводът за днешния разказ. 

Наши източници от полицейските среди алармираха, че съборетината на ул. “Искър” 18 само през втората половина на 2023 г. е ставала декор на няколко отвратителни престъпления, извършени от друсани клошари, които били щателно описани от оперативните работници след подадени сигнали. 

Околоблоковото пространство и особено импровизираните заграждения, поставени с иначе благородното намерение да пазят преминаващите от ежедневно падащите каменни и дървени отломки, са се превърнали в

бунище за битови отпадъци, спринцовки и празни бутилки, 

видя наш репортер. В опит да се спасят от зимния студ, бездомниците през вечер палят боклуците и само провидението спасява рушащата се постройка и околните блокове от пожар. Поне засега.  

Откакто през ноември 2022 г. служителите на район “Оборище” изселиха няколкото семейства, обитаващи постройката в качеството си на крайно нуждаещи се, къщата на ужасите била станала истински вертеп, който бездомници, наркомани педофили и всякаква друга измет била превзела. Присъствието им било повече от осезаемо, ето защо обитателите на съседните блокове отказвали да преминават както по ул. “Искър”, така и по напречната й “Будапеща”, особено след като дете беше нападнато от живеещ там скитник. 

Въпреки, че скандалът стана медийно достояние, тогавашната управа не си мръдна пръста. 

По всичко личи, че и настоящият кмет Георги Кузмов, избран с листата на “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” също ще си прави пас, отказвайки да поеме отговорност за безопасността на хората, гласували за него. 

Проблемът с призрачното здание на ул. “Искър” 18 не е от вчера, а горещия картоф си го прехвърлят няколко институции, показва наша проверка. По документи, 

от поне десетилетие сградата е собственост на район “Оборище”, който я получава от МРРБ. 

Дълго време е използвана от общината за настаняване безимотни граждани като междувременно тя прогресивно започва да се руши - паянтовата конструкция се срива, ел.инсталациите дават на късо, водопроводите се пукат и най-накрая става негодна за обитаване. По думите на една от социално слабите столичанки, настанени там, преди години смразяващата кръвта старинна постройка е била посетена от група мъже, представящи се за строителни техници и служители на “съвета”. На настойчивите й молби да извършат поне козметичен ремонт, един от тях я отрязал с думите, че такъв вече е невъзможен. Трябвало е да се направи преди поне две десетилетия за да се съхрани конструкцията. Сега най-разумно било къщата да се събори из основи и да се вдигне наново, махнал с ръка строителят, ама него кой ли го пита. 

По информация, получена неофициално от Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична Община, наистина

най-адекватното решение на този етап е призрачната сграда да се събори, защото е тотално нефункционална, а ремонтите - безсмислени. 

Прът в колелата на главния архитект обаче слагат от Министерството на културата, според които обектът имал архитектурна стойност. 

Оправданието на предишния районен кмет беше, че се върти в омагьосан кръг по политически причини, т.к той е избран от ДБ, в столичният общински съвет доминираше ГЕРБ, а министърът на културата по онова време беше служебно назначение на президента Радев. Всеки от отговорните лица отказваше да свърши работата на опонентите си, ето защо иначе впечатляващата къща бе оставена да се руши на самотек.

Какво е оправданието за бездействието на сегашния районен кмет Георги Кузмов, питат загрижени жители на “Оборище”?

За разлика от предшественика си Александров, настоящият районен градоначалник има късмета да управлява в невиждан политически комфорт - коалицията ПП-ДБ-СС спечели не само “Оборище”, но и голямата община, а съветниците им имат мнозинство в СОС. На всичкото отгоре министър на културата е личност, назначена с мандата на ПП-ДБ. Технически е въпрос само на няколко телефонни обаждания и размяна на серия писма за да се задвижи проекта за опасната и генерираща ужасяваща престъпност къща на ужасите. И на добра политическа воля, разбира се. Дали г-н Кузмов разполага с такава, времето ще покаже.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове