Случаят „Димитър Пецов“ и как министър Рашков може да го реши за 24 часа

Случаят „Димитър Пецов“ и как министър Рашков може да го реши за 24 часа - картинка 1

Съвети към новия министър на вътрешните работи, които да му помогнат в битката за свободата на словото

Новоназначеният министърът на вътрешните работи разтърси досегашната власт – изпълнителна и правосъдна. Без съмнение, първите му действия допаднаха и на жадните за справедливост българи. Естествено е да не се хареса на досегашната власт и ония журналисти и медии, които я обслужваха и продължават с опитите  да останат верни лакеи на вече бившето провителство и негласните му съдружници.

Време е министър Бойко Рашков да обърне внимание на един емблематичен пример за организирано от властта посегателство върху свободата на словото - случаят Димитър Пецов от Силистра.

Той е журналист, сътрудник на Антикорупционният фонд. Изключително активен представител на гражданското общество, който с въпросите си за достъп до обществена информация предизвиква твърде често представителите на властта.

През август 2018г е нападнат с метална тръба от неизвестен мъж в дома си, при което му е счупена едната ръка. Вместо да се изплаши,  Димитър Пецов продължава да „притеснява“ с въпроси властите. А за властите извършителят на нападението е неизвестен и до днес.

През февруари 2020г Пецов е заплашен от областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, който се заканил да го смачка. Журналистът отново подава сигнал в прокуратурата и получава отказ да бъде образувано досъдебно производство. Но все пак органите на МВР предупреждават Тодор Тодоров.

Да си припомним част от неговата история:
След поредното заявление за достъп до обществена информация, чийто адресат е Областна дирекция на МВР Силистра, този път свързано с дарения, които полицейското ведомство получава от анонимен дарител, Пецов е арестуван на 2 май 2020г. При неговото задържане органите на МВР „намират“ в автомобила му 11,7гр. екстази, 7,2 гр.хероин, 13 гр. амфетамин и 7,2гр канабис. В Силистра всички граждани разбират, че органите на МВР и прокуратурата са направили постановка срещу журналиста. Но това по никакъв начин не притеснява властта.

След почти година наказателно преследване срещу Пецов, прокуратурата е принудена да признае, че тази цялата постановка срещу него е набеждаване. Това се налага от обективния факт, който е свързан с разследването, което се извършва в наказателното производство срещу Пецов. Оказва се, че по опаковките с наркотици са намерени не негови отпечатъци, а такива на стар познайник на МВР – Марин Игнатов.

Прокуратурата  признава, че това е постановка срещу Пецов и прекратява наказателното преследване срешу него и образува ново - за неговото набеждаване. Но до днес МВР упорито мълчи за набеждаването, защото то очевидно е организирано от служители на местното управление.

Министър Рашков може изключително лесно да направи така, че обществото  ни да научи не само как властта до вчера се е разправяла с непослушни журналисти, но и да назове конкретните поръчители и извършители.

Какво може да направи един министър на вътрешните работи?

Може да изисква проверките, извършени от Вътрешна сигурност и ГДНП.

Може да разпореди нова проверка и разпореди да бъдат разпитани, - ако се налага и с полиграф - следните лица:

-служителите на МВР, които са участвали в задържането на Пецов;

-служителите на МВР, които са извършвали разследващи действия;

-Марин Игнатов, чийто отпечатъци са намерени върху опаковките с наркотици. При новите условия, той може да си опресни паметта, пък може и да прояви гражданско самосъзнание;

-Тодор Тодоров – областен координатор на ГЕРБ;

-Ивелин Иванов – досегашен областен управител и бивш директор на РДВР Силистра;

-Илиян Великов – бивш началник на БОП, а в момента зам.обл. управител, който е и определен от служебното правителство за и.д. Областен управител на Силистра.

Може да се обърне за съдействие и към гражданите на Силистра и навярно ще получи необходимата информация.

Ето така министър Рашков може за 24 часа да „изчегърта“ част от онези, които смазаха свободата на словото – партийни велможи, участници в изпълнителната власт, служители на МВР и прокурори.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове