Смяна на върха и в разузнаването

Смяна на върха и в разузнаването - картинка 1

Служебният кабинет предлага и нов шеф на спецслужбата. Настоящият спестявал информация за президента

Смяна на върха в Държавна агенция "Разузнаване" - служебният кабинет е взел решение за освобождаване на председателя на спецслужбата Атанас Атанасов, а на негово място да застане Антоан Гечев. Той в момента е военно аташе в Рим. За реализиране на рокадата по закон е нужен и указ на президента Румен Радев. 

Това ще е втората мащабна промяна в спецслужбите, след като вече беше освободен председателят на ДАНС. Там рокада има и на ниво зам.-председател - назначен e Станислав Станчев, който ще довърши мандата на уволнения през май Недялко Недялков. 

Мотивите за смяна на председателя на ДАР: 
"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента на Републиката", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове