Соломоне, аз те надминах!

Соломоне, аз те надминах! - картинка 1

"Св. София" остава най-големият християнски храм в света цели 1000 години

На 27 декември 537 г. в присъствието на император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква „Света София” в Константинопол. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София” е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

Първата черква на мястото на днешната „Света София” е осветена на 15 февруари 360 г. от император Констанций II и по онова време е известна като Голямата църква. След завършването й, тя става патриаршеска катедрала на Константинопол, като дотогава тази функция е изпълнявана от разположената в съседство църква „Света Ирина”.

Първата църква обаче е опожарена по време на бунтовете в Константинопол, които започват, след като императрица Елия Евдоксия прогонва от града патриарх Йоан Златоуст на 20 юни 404 г. и го заточва на Кавказ, в арменския град Кукуз.

Втората черква е разрушена по време на потушаването от Юстиниан I на въстанието Ника през 532 г.

Бунтовете започват, след като през 531 г. няколко души са арестувани за убийство при сблъсъци между партиите на сините и зелените след надбягвания с колесници на константинополския Хиподрум. Арестуваните са осъдени на обесване и повечето от тях са екзекутирани.

На 13 януари 532 г. на Хиподрума отново се провеждат надбягвания в присъствието на императора, към края на които обединените привърженици на зелените и сините нападат намиращия се в съседство императорски дворец с викове „Ника!” Тълпите обсаждат двореца в продължение на няколко дни, а започналият пожар разрушава патриаршеската катедрала „Света София” и църквата „Света Ирина”.

Още през 532 г. започва строежът на новата църква, която има нова архитектура.

За главни архитекти са избрани Исидор от Милет и Антимий от Трал, известни по онова време теоретици в архитектурата и математиката. Императорът им поставя амбициозната задача да бъде създаден най-големия и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от пет години под контрола на самия Юстиниан.

Използвани са ценни материали от територията на цялата империя.

Цялата вътрешност на църквата е облицована със златни мозайки и скъпи видове мрамор.

Много от мраморните колони са докарани от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът й обаче изпразва имперската хазна.

При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. Юстиниан изрича думите

„Соломоне, аз те надминах!”,

имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. В продължение на почти 1000 години „Св. София” (до построяването на Севилската катедрала през 1520 г.), е най-голямата черква в света. Днес все още е четвъртата по площ в света със своята 55-метрова височина и площ от 7400 кв.м.

След нашествието на кръстоносците през 1204 г. църквата е плячкосана и много ценни предмети с религиозно и историческо значение са унищожени или откраднати. Разбити са златните и сребърни обкови на иконостаса и на вратите, а самият храм е поруган.

С какво друго остава днешния ден в историята:

През 1703 г. е подписан е Метуенския договор между Португалия и Англия за преференции при внос на португалски вина в Англия.
През 1872 г. призори турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.

През 1939 г. при земетресение с епицентър край град Ерзинджан (Турция) загиват около 39 000 души.
През 1945 г. е създадена Световната банка
През 1945 г. Белгия става членка на ООН.
През 1945 г. Корея е разделена на Северна Корея и Южна Корея.
През 1946 г. в България е създадена дирекция "Въздушни съобщения".
През 1978 г. в Испания се установява демокрация след 40-годишна диктатура на генерал Франциско Франко.
През 2003 г. петима военнослужещи от първия български батальон в Ирак загиват при терористично нападение срещу военната база "Индия" в иракския град Кербала.

През 2007 г. при самоубийствен атентат е ранена Беназир Бхуто, премиер на Пакистан. По-късно тя умира от раните си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове