Трагедията на "Илинден"

Трагедията на "Илинден" - картинка 1

На 5 септември 2009 г. претовареното корабче погреба в Охридското езеро 15 българи

Днес се навършват 8 години от трагедията в Охридското езеро, когато при потъването на кораба "Илинден" загинаха 15 български туристи.
Инцидентът се случва на 5 септември 2009 г. в 10.30 часа, когато малкото корабче, с 57 пътници на борда плава от Охрид за Свети Наум, но малко след потеглянето от кея започва да се клати опасно, защото видимо е претоварено.

"Илинден" се преобръща и потъва на около 250 метра от брега.

23-годишният капитан на кораба Сотир Филески е задържан в деня на инцидента, при което му е определена мярка задържане, която е в сила до юридическата развръзка на случая на 5 юли 2011 г. Той е осъден на една година затвор.

Смекчаващо обстоятелство за Филески е искането на адвоката на българските граждани, които оцеляват, за определяне на алтернативна, а не ефективна законова мярка за капитана с мотива, че е

направил всичко по силите си, за да спаси възможно повече пътници в критичния момент, при което рискувал и своя живот.

Основният съд в Охрид, където се води съдебният процес от 28 февруари 2011 г., осъди задочно упълномощения представител на германската осигурителна компания "Лойд" Бранко Баич заради дадената от него оценка за техническа изправност на кораба "Илинден", построен през 1924 г.

Българските съдебни власти наказват Боряна Георгиева, организатор на пътуването на българските туристи в Охрид, с глоба от 4500 български лева и двугодишна забрана за туристическа дейност, защото е организирала пътуването, без да се придържа към предвидените в закона правила.

Осем от жертвите са от община Антон, четирима от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Две седмици след потъването, на 19 септември корабът "Илинден" е изваден на повърхността. Същия ден корабът бе изтеглен до канала Студенчица.

С какво още е останал днешният ден в историята:

На днешната дата през 1698 г. Петър I въвежда данък върху носенето на брада в Русия.

През 1871 г. за вселенски патриарх е избран Антим VI.
През 1881 г. в София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН).
През 1939 г. Втората световна война: САЩ обявяват неутралитет след започване на войната.
През 1943 г. цар Борис III е погребан в Рилски манастир.

През 1944 г. по време на Втората световна война правителството на България скъсва дипломатическите отношения с Нацистка Германия. Същият ден СССР обявява война на царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.

През 1955 г. е открит Оловно-цинковият завод в Кърджали.

През 1972 г. Мюнхенското клане - по време на XX летни олимпийски игри в Мюнхен, Западна Германия, терористи на палестинската паравоенна организация „Черния септември" взимат в плен и убиват единадесет спортисти от Израел.

През 1974 г. е открит Химическия комбинат за минерални торове в Девня.
През 1977 г. САЩ изстрелват космическата сонда „Вояджър 1" - в момента най-отдалечения и най-продължително време летящ космически апарат.

През 2009 г. в Охридското езеро се удавят 15 български граждани. Причината е авария на кормилната уредба на корабчето "Илинден" построено 1920 г., на което са се возили българските туристи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове